In een open brief, gericht aan de Oost-Vlaamse volksvertegenwoordigers, vraagt UNIZO Oost-Vlaanderen meer aandacht voor de ‘vergeten ondernemers’ in deze crisis. Ondernemers uit allerhande sectoren zoals de horeca, evenementensector, contactberoepen, … en hun vele toeleveranciers. De vraag wordt ondersteund door getuigenissen van Oost-Vlaamse ondernemers, die geen perspectief hebben en aandacht vragen voor hun financieel en mentaal welzijn.
Voor onze Denderregio getuigt Eve De Ras, zaakvoerdster van Everybody Fit in Aalst. “Dat heel deze situatie een drama is voor alle ondernemers is een feit, zoals ook wij als personal trainers het zwaar te verduren krijgen. De overheid maakt echter geen onderscheid tussen de aanpak van een personal trainer en een traditionele fitnesszaal. De hedendaagse personal trainingscentra zijn individuele zaken, veelal los van fitnesscentra. Mensen komen individueel, per twee of in kleine groepjes trainen. Steeds op afspraak en onder deskundige begeleiding. Bovendien in ruimtes die een stuk groter zijn dan de gemiddelde kinepraktijk. Het ontsmetten van de toestellen door de trainers, het dragen van een mondmasker en het respecteren van de nodige afstand vormen dan ook geen enkel probleem,” zegt Eve De Ras.
Onze redactie wil u de tekst van de open brief niet onthouden.
Geachte volksvertegenwoordiger uit Oost-Vlaanderen,
We trappen een open deur in door u te zeggen dat een grote groep ondernemers een heel zware periode achter de rug heeft en een zeer groot deel zich nog steeds in zeer zwaar weer bevindt, denken we maar aan de horeca- en eventsector, de reisbureaus, de contactberoepen, … Bij UNIZO Oost-Vlaanderen bereiken ons dagelijks de noodkreten van mensen die hun levenswerk zien verdampen en waar het water aan de lippen staat. Ze zien geen licht meer aan het einde van de tunnel en maken zich in sommige gevallen klaar op om de handdoek in de ring te gooien. Na de economische, dreigt ondertussen ook de mentale schade zeer groot te worden.
We maken een zelden geziene gezondheidscrisis mee, maar we moeten er absoluut voor zorgen dat er na de crisis geen economisch kerkhof overblijft. Er zijn heel wat steunmaatregelen gekomen, zowel op lokaal, Vlaams als federaal vlak. Deze hebben heel wat ondernemers in deze moeilijke periode geholpen om te overleven. Vandaag vragen we opnieuw jullie steun. Deze keer niet onder de vorm van ondersteuningsmaatregelen, maar wel door het stimuleren van het ondernemerschap.
We vragen samenwerking. We mogen trots zijn op de vele kmo’s in ons land. Betrek hen maximaal om uit deze crisis te komen. Betrek hen bij de uitrol van het testbeleid, de vaccinatiestrategie, bij het aankopen van beschermingsmateriaal, … De expertise is in eigen land vaak aanwezig. We vragen vertrouwen. Vertrouwen dat we veilig kunnen ondernemen met strenge sectorprotocollen die voldoende gecontroleerd worden om zo alle sectoren kansen te geven op een heropening.We vragen een perspectief waarbij we weten dat steunmaatregelen gelden tot het einde van de crisis.We vragen een horizon, zodat de mentale veerkracht het kan halen van een gebrek aan duidelijkheid en transparantie. We vragen een relance op maat van onze Vlaamse ondernemers en kmo’s.
Maar bovenal vragen we voor de vele nog gesloten/getroffen ondernemers hun recht op ondernemen terug. Een ondernemer wil niet noodgedwongen aan een kunstmatig infuus hangen. Een ondernemer wil samen met zijn medewerkers doen waar hij/zij zo goed in is: ondernemen. Op 20 november 2020 laatstleden organiseerde UNIZO nog de “Dag van de Ondernemer”. Op die dag werden ondernemers omwille van hun maatschappelijke meerwaarde gevierd. Immers, zonder ondernemers, worden er geen private jobs gecreëerd, zonder hen is er geen welvaart en zonder welvaart is welzijn en een sociaal zekerheidssysteem zoals we het vandaag kennen, een illusie.
Aanstaande vrijdag 22 januari 2021 zal het overlegcomité wikken en beschikken over het lot van de vele ondernemers die op hun tandvlees zitten. Hun dromen dreigen kapot geslagen te worden. Ieder perspectief ontbreekt voor de verplicht gesloten sectoren. Dit is niet alleen economisch een strop om de hals, maar ook mentaal weegt dit zwaar voor hen en hun werknemers. Zorg ervoor dat 22 januari 2021 niet de “Dag van de Vergeten Ondernemer” wordt. Het riet is bij velen ondertussen geknakt, bij sommigen gebroken.
In het voorjaar werden tal van veiligheidsprotocollen afgesloten in samenwerking met sociale partners en de overheid. Iedereen was het eens dat dit een veilige manier was om, rekening houdende met de volksgezondheid, de economie te laten heropstarten. Tot op vandaag is nog steeds geen afdoend wetenschappelijk bewijs geleverd dat de broeihaarden te situeren zijn in deze of gene sector. De getroffen ondernemers vragen zuurstof, laat hen niet stikken!