Ook WZC in Aalst zijn niet te betalen door iedereen…

WZC Sint-Job Aalst Persregio DenderUit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteit blijkt dat een woonzorgcentrum het afgelopen jaar gemiddeld weer 840 euro duurder geworden is. Voor drie mensen op vier volstaat het inkomen niet om de factuur van het woonzorgcentrum te betalen. “Iedereen heeft recht op een oude dag zonder financiële zorgen” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte. “De Vlaamse Regering moet meer investeren in ouderenzorg, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft tegen een haalbare prijs”. De tweede rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteit toont aan dat de woonzorgcentra in Vlaanderen voor het zoveelste jaar op rij duurder zijn geworden. Er zijn steeds meer ouderen die zwaar zorgbehoevend zijn en extra ondersteuning nodig hebben. “Er komen dan wel nieuwe plaatsen in de woonzorgcentra bij, maar voor de verzorging van de zwaar zorgbehoevende senioren is geen extra investering voorzien. De bewoners moeten dus zelf voor die kosten opdraaien” legt Van de Putte uit.

Ook in Aalst merken we dat de prijzen veel hoger liggen dan het gemiddeld werknemerspensioen van 1250 euro. Zelfs de woonzorgcentra van het OCMW vragen beduidend meer. Een van de OCMW woonzorgcentra is zelfs duurder dan een van de privé woonzorgcentra. Eind 2013 besliste het OCMW nog om prijsverhogingen in te voeren. Tijdens de laatste OCMW-raad werd zelfs aangekondigd dat er een opnamestop komt in Woonzorgcentrum Sint-Job. Het OCMW wil nieuwe bewoners pas toelaten wanneer de nieuwbouw rond oktober 2018 klaar is en ze meteen de verhoogde kamerprijs kunnen aanrekenen. Wanneer nu bewoners verhuizen van de paviljoenen naar het nieuwe gebouw kan die prijsverhoging niet onmiddellijk gevraagd worden, dat kan pas na 18 maanden. Voor sp.a is dit onaanvaardbaar: “Een kunstmatige opnamestop houdt in dat mensen die op de wachtlijst staan, nodeloos moeten wachten omwille van centen en niet omwille van een gebrek aan kamers. Het OCMW mag ouderen, hun mantelzorgers en familieleden de nodige zorg niet ontzeggen omdat ze niet meteen een verhoogde kamerprijs kan aanrekenen”. sp.a blijft hameren op de betaalbaarheid van de ouderenzorg. “De maximumfactuur moet dringend ingevoerd worden. Hierdoor mag de factuur van het woonzorgcentrum nooit hoger liggen dan het pensioen van de bewoner. Daarnaast is er ook behoefte aan meer prijzencontrole en duidelijkheid over de vele supplementen die in de woonzorgcentra aangerekend worden. De dagprijzen worden meestal duidelijk gecommuniceerd. Wat je ervoor krijgt en waarvoor je allemaal nog moet bijbetalen veel minder. Bewoners van woonzorgcentra hebben het recht om te weten hoeveel ze voor wat moeten betalen. Er is dus nood aan meer transparantie” vindt Sam.

“Het is de taak van het OCMW om betaalbare woonzorgcentra aan te bieden. Het kan niet de bedoeling zijn dat oudere mensen moeten gaan bedelen bij hun kinderen. Daarom herhaalt sp.a het voorstel om een maximumfactuur voor rusthuizen in te voeren, zodat de factuur nooit hoger ligt dan het pensioen dat iemand krijgt” besluit Van de Putte.

Rangschikking woonzorgcentra Aalst – prijzen

 

–       Lakendal                  68,80 euro per dag  2064,00 euro/30 dagen

–       De Mouterij             62,00 euro per dag  1860,00 euro/30 dagen

–       De Toekomst                       60,17 euro per dag  1805,10 euro/30 dagen

–       Denderrust              56,43 euro per dag  1692,20 euro/30 dagen

–       Hopperank (OCMW)           56,00 euro per dag  1680,00 euro/30 dagen

–       OLV Ten Rozen        53,75 euro per dag  1612,50 euro/30 dagen

–       Mijlbeke (OCMW)   50,64 euro per dag  1519,00 euro/30 dagen

–       Sint-Job (OCMW)     48,11 euro per dag  1443,00 euro/30 dagen

–       Sapienta                  geen prijsinformatie op de website.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *