De heraanleg van de Grote Markt was een van de beleidsprioriteiten van deze bestuursmeerderheid. “Sp.a Aalst plaatste al eerder vraagtekens bij dit stadsvernieuwingsproject” reageert fractievoorzitter Sam Van de Putte. “Tijdens de bespreking van de meerjarenplanning van deze bestuursploeg stelden we al de vraag of de heraanleg van de Grote Markt wel een prioriteit is wanneer de stad eigenlijk al in financiële nood zit en de schulden zich blijven opstapelen. Zéker nu liggen de noden van handelaars, de horeca, verenigingen en inwoners ergens anders. Zij hebben nood aan meer ondersteuning, niet aan de heraanleg van de Grote Markt” zegt Sam.
Politiek is keuzes maken. “Een stad moet zeker investeren, maar wel met enige zin voor budgettair realisme. En vooral in mensen. Minder in stenen. De inwoners, handelaars en verenigingen van Aalst zijn het kapitaal van onze stad. Zij zorgen voor menselijke warmte en zijn een onmisbare partner” vindt Van de Putte. Het investeringsritme van de stad ligt te hoog en de leninglast moet worden ingeperkt. “Het voelt dan ook bijzonder wrang dat er wél geld voorzien wordt voor nieuwe prestigeprojecten maar dat er geen geld meer is om bestaand patrimonium te onderhouden of op te knappen. Er kunnen wel miljoenen gevonden worden voor een Vlaams belevingsmuseum, waar echt niemand, zit op te wachten. Een project dat ondertussen ook on hold staat. Voor de renovatie van het Beukenhof, het jeugdcomplex op de Zandberg of het onderhoud van cultuurtempel De Werf en ontmoetingshuis De Brug is amper geld beschikbaar. En hoe lang zal het water bij de toeristische dienst nog binnensijpelen? Het water druipt er bij de minste regenbui door het plafond” vervolgt Sam.
“Het stadsbestuur heeft ook nog steeds de ambitie om de enorme uitgaven te compenseren met inkomsten door de verkoop van stadspatrimonium. In de vorige bestuursperiode is dit lang niet altijd gelukt. Handig natuurlijk. De ingeschreven inkomsten staan ingeschreven en zorgen zo voor een imaginair evenwicht. In 2019 werd nog een investeringsontvangst van 8,8 miljoen euro voorzien maar daarvan werd 0,0 euro ontvangen. Er is dan ook geen enkele garantie dat de nu voorziene vermarkting ook effectief geld in het laadje zal brengen. Het is allemaal één grote luchtbel. Eén grote fantasie die onze stad fataalst wordt” besluit Van de Putte.