dan wordt het een zwerfkat. Helaas, is dat de vaststelling: heel wat zwerfkatten beginnen hun leven als huiskat maar komen door omstandigheden op straat terecht. “Dit probleem kan enkel worden aangepakt met een aantal doortastende maatregelen,“ zegt schepen Caroline De Meerleer, bevoegd voor dierenwelzijn, “namelijk consequente sterilisatie/castratie en het chippen van de huiskat”. Deze maatregelen zijn wettelijk verplicht, maar om de bevolking te stimuleren werkt de stad met een premiebonsysteem. “Momenteel kan men voor sterilisatie/castratie 1 bon per jaar aanvragen, maar we stellen vast dat heel wat dierenliefhebbers bij de aanschaf van een huiskat, niet één maar direct twee dieren in huis nemen. Daarom staan we vanaf 1 januari 2022 ook toe dat iemand twee premiebonnen tegelijkertijd aanvraagt”, aldus schepen De Meerleer.
Wie zijn huisdier lief heeft, laat het ook meteen chippen en registreren op de platformen DogID en CatID. Op die manier kan een verloren gelopen huisdier gemakkelijk worden terugbezorgd aan de eigenaar. “Ook dit is een wettelijke verplichting”, weet De Meerleer, “en ja, dit is niet gratis. Maar als baasje moet je beseffen dat er nu eenmaal verantwoordelijkheden en kosten verbonden zijn aan een huisdier die men bereid moet zijn te dragen, in het belang van het beestje”.
Een andere belangrijke wijziging vanaf 1 januari 2022 is dat het Aalsterse dierenwelzijnsbeleid volledig gealigneerd wordt op het Vlaams beleid. “Concreet wil dat zeggen dat gezonde nietdomesticeerbare katten bij vangacties, en na de nodige ingrepen zoals castratie of sterilisatie en eventueel medicijnen en vaccins, teruggezet worden waar ze werden gevangen. De behandeling van deze katten zorgt ervoor dat ze minder overlast zullen veroorzaken en de overpopulatie wordt teruggeschroefd. Kittens en socialiseerbare katten gaan naar het asiel voor adoptie”, geeft De Meerleer nog mee.
Op de gemeenteraad van gisteren, 26 oktober, verklaarde de gemeenteraad zich unaniem akkoord met het beleid zoals voorgesteld door schepen De Meerleer.