Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag en de koesterweek vroeg Vooruit fractievoorzitter Sam Van de Putte de stad om van start te gaan met een sterrenregister. Bevoegd schepen Caroline De Meerleer gaf aan dat de stad hier werk van zal maken.”Het verlies van een kind kort voor of kort na de geboorte is voor menig ouders hartverscheurend”, licht Van de Putte toe. “Naast een emotionele rollercoaster, komt er ook vaak nog veel administratie bij kijken. Om alle ouders van sterrenkindjes te steunen, heeft de stad Oostende als eerste in Vlaanderen eerder dit jaar besloten een sterrenregister op te stellen. Sindsdien volgden al zo’n vijfentwintig andere gemeenten dat voorbeeld. In het sterrenregister kunnen alle stilgeboren kindjes symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Dat biedt de ouders de mogelijkheid om hun kindje officieel te erkennen en hen zo ook een plekje te geven in hun leven.”
De vzw Boven de Wolken heeft samen met de vzw Berrefonds, de organisatie Met Lege Handen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Vlaams minister van Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) een modelattest ontworpen dat steden en gemeenten kunnen gebruiken om de jongste sterrenkindjes in hun sterrenregister op te nemen. Van de Putte wil dat ook de stad hiermee aan de slag gaat. “Ik ben tevreden dat het stadsbestuur dit idee genegen is zodat ouders van sterrenkindjes de erkenning en steun krijgen die ze verdienen”.
“Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting, kunnen hun kindje namelijk niet wettelijk laten registreren. De symbolische erkenning van het kind kan echter een belangrijke eerste stap zijn van het rouwproces. Met het symbolisch sterrenregister kan de stad hieraan tegemoet komen en sterrenouders een hart onder de riem te steken.”
“Iedereen verwerkt zo’n verlies natuurlijk op zijn eigen manier. De opname in een sterrenregister is daarom niet verplicht, maar wel een persoonlijke keuze voor alle ouders van sterrenkindjes”, besluit Van de Putte.