Ooievaars geringd in het Natuurlandschap Beneden-Dender…

Dit voorjaar ontdekte An Symoens, actief in het plaatselijke beheerteam van Natuurpunt, dat een koppel ooievaars takken begon aan te brengen op een oud reigernest in de rand van de reigerkolonie in Mespelare. Met de hulp van een kleine drone konden medewerkers van Natuurpunt het nest fotograferen zonder de vogels te storen. Er bleken 4 eieren gelegd die na een dikke maand broeden, begin juni drie kuikens opleverden. Beide ouders Dré en Feline zijn ongeringd en dus lastig te onderscheiden.

De ooievaars broeden in België vooral samen in kolonies waar ze ooit zijn heruitgezet zoals in het Zwin in Knokke en het domein Planckendael. Aangezien de populatie daar stilaan stijgt, komen er de laatste jaren steeds meer solitaire broedkoppels voor op andere geschikte plaatsen met veel open natte weides in de riviervalleien van de Schelde, de Durme en de Dender. Ze zoeken daarvoor vaak het gezelschap op van reigerkolonies zoals aan het Donkmeer, de Gavers in Geraardsbergen en in Mespelare.

Het was wachten tot 2021 voor een vestiging van ooievaars in het Natuurlandschap Beneden-Dender: eerst in Mespelare waar de vorige twee jaar, eerst één en daarna vier jongen zijn grootgebracht. Nadat een winterstorm hun nest vernielde, zijn Gijs en Gemma begin 2023 verhuisd naar Gijzegem waar ze dit jaar terug broeden. Hun nestplaats in Mespelare is dit jaar overgenomen door twee ongeringde vogels : Dré en Feline. We kunnen in het natuurlandschap Beneden-Dender stilaan ook van een kleine ooievaarskolonie spreken want er broedden dit voorjaar al drie koppels. Het nest van Cas en Cato achter het kasteel van Gijzegem werd verlaten nadat de pas uitgekomen jongen waarschijnlijk onderkoelden door de vele regen. Op een afgeknakte populier aan de Wiezebrug hebben Gijs en Gemma terug twee gezonde jongen grootgebracht: Wies en Sus die gisteren veilg en wel uitvlogen.

Het grote meersengebied langs de Dender blijkt een ideaal leefgebied voor ooievaars. Het strekt zich uit van het noorden van Aalst, over Wieze en Denderbelle tot in Dendermonde. Natuurpunt begon er 25 jaar geleden met een natuurbeschermingsproject. Intussen bedraagt de door vrijwilligers beheerde oppervlakte meer dan 100 hectare, dankzij de ondersteuning van onder meer de stad Aalst. Er zijn poelen gegraven en natte hooilanden in natuurbeheer genomen. En daar profiteert de ooievaar mee van als hij zijn kostje bijeen scharrelt door statig door de hooiweiden te kuieren en insecten, wormen en muizen op te pikken. Door de verbeterende waterkwaliteit komen ook steeds meer andere tot de verbeelding sprekende soorten, zoals de bever en de aalscholver terug voor. Het aantal soorten vis op de Dender en de zijbeken bewijst een steeds hogere biodiversiteit. Van die vis profiteert ook een kolonie van intussen 35 broedkoppels blauwe reigers die zich in Mespelare vestigden. In enkele treurwilgen midden in een vijver hebben ze takkennesten gebouwd en brengen ze hun jongen groot. Het is een van de grootste kolonies in de Denderstreek.

Aangezien de ooievaartjes in Mespelare het natte weer overleefden door de goede zorg van de oudervogels Dré en Feline, konden ze door erkend vogelringer Walter Roggeman voorzien worden van een ring. Firma Jan De Nul  was bereid om te zorgen voor een hoogtewerker om het hoge nest veilig te bereiken. De jonge vogels zijn genoemd naar de drie musketiers : Athos, Aramis en Porthos maar gaan ook door het leven met de wetenschappelijke code Y1531 en volgende. Door de zwarte ring aan hun poot kunnen de vogels opgevolgd wanneer vogelkijkers het nummer van hun ring aflezen door een verrekijker en die waarneming registeren op de website Waarnemingen.be. Zo komen we van alles te weten over hun levenswandel en over de plaats waar ze zich eventueel vestigen als ze na drie jaar volwassen zijn. Een jonge ooievaar uit Gijzegem werd vorig enkele weken na het uitvliegen al dood gevonden in Nood-Frankrijk. De gevaarlijke trek naar het zuiden bleek al snel fataal. Er is ook leuker nieuws : Adeltje, een jong geboren in 2022 in Mespelare, heeft dit voorjaar een nestplaats gekozen in het Schulensbroek nabij Diest. Het beheerteam van Natuurpunt is op kraambezoek geweest bij de twee jongen.

Natuurpunt werkt aan een project om verspreid in de Dendermeersen hoge nestpalen te plaatsen. Het zou prachtig zijn als men in de hele Dendervallei tussen Geraardsbergen en Dendermonde zou kunnen genieten van het prachtige zicht van klepperende ooievaars.

Het nest in Gijzegem is gemakkelijk te zien van op de veldweg tegenover het huis in de Roland Monteynestraat nr. 24, nabij de Wiezebrug. Het nest in Mespelare is te volgen vanop de Dreef tussen de kerk en de Dender.

(Foto: Met dank aan Jan De Nul Group)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *