Sinds eind augustus voert een ploeg archeologen van SOLVA in opdracht van Lokaal Bestuur Denderleeuw opgravingen uit in de Sint-Amanduskerk op het Dorp in Denderleeuw. De opgravingen gaan vooraf aan de plaatsing van een nieuw verwarmingssysteem. Tijdens de opgravingen stootten de archeologen al meteen op sporen van een ouder kerkgebouw. Benieuwd naar de vondsten? Bezoek dan op 29 september de nocturne in de Sint-Amanduskerk. “Gezien de locatie is een archeologische opgraving verplicht. Daarenboven is de Sint-Amanduskerk een beschermd monument”, verduidelijkt schepen Jan De Nul.
Omdat de werken een grote impact hebben op het bodemarchief zorgen de archeologen van SOLVA voor een registratie van wat er nog in de bodem te vinden is. “In verschillende sleuven vonden de archeologen de fundamenten van een ouder en kleiner kerkgebouw dat uit de 12de of 13de eeuw dateert. Deze funderingen zijn opgebouwd met natuurstenen en dakpannen die gerecupereerd zijn van een nog ouder gebouw. Mogelijks wijst dit op een nóg oudere kerk. Voorlopig zijn het onderzoek en de opgravingen dus nog niet afgerond. Iedere vondst is een nieuwe ontdekking en iedere nieuwe ontdekking kan weer leiden tot een nieuwe vondst. Hoe meer vondsten we doen en hoe meer de archeologen kunnen reconstrueren, hoe dichter we komen bij het verleden van Denderleeuw en de Sint-Amanduskerk”, vult De Nul aan.
Van het heden naar het verleden. Bij het onderzoek zijn, zoals verwacht door de archeologen, ook al verschillende graven, zowel binnen als buiten de oude kerk, gevonden. Opvallend hierbij zijn enkele kindergraven die buiten de kerk, net naast de muur zijn gevonden. Daarnaast werden ook restanten van een laatmiddeleeuwse grafkelder in baksteen gevonden.
“Deze opgraving vormt een belangrijke aanvulling op de gekende historische bronnen. Ze werpt niet alleen een nieuw licht op de geschiedenis van de Sint-Amanduskerk, maar ook op die van Denderleeuw. Het gebeurt niet alle dagen dat we onderzoek kunnen uitvoeren op een plek waar de oudste geschiedenis van onze gemeente in de ondergrond zit. Het is dan ook een unieke kans om meer te weten te komen over ons verleden. Die unieke kans willen we onze inwoners niet ontzeggen. Daarom nodigen we hen allen uit tijdens de nocturne”, besluit schepen Marnick Vaeyens.
Nieuwsgierig naar de vondsten? Stip dan alvast 29 september in je agenda aan. Dan organiseert Lokaal Bestuur Denderleeuw samen met SOLVA een nocturne in de kerk. De archeologen geven doorlopend rondleidingen en een woordje uitleg bij de opgravingen. De eerste rondleiding start om 16.30 uur en de laatste om 19.30 uur. Per rondleiding is er telkens een halfuur voorzien. De nocturne is gratis toegankelijk. Meer info via deze link.