Ondersteun het rijk verenigingsleven in onze Denderstreek…

Gezien het nieuw werkjaar in september voor veel verenigingen start, stelt sp.a-voorzitter Kevin Knockaert uit Erpe-Mere een concrete verdeling voor van de middelen uit het Vlaams noodfonds om verenigingen te ondersteunen. Toen de gemeente in juni besliste de gewone subsidie voor 2020 aan verenigingen sneller uit te betalen, vroeg ik al om een concrete verdeling van de 145.000 euro die Erpe-Mere extra kreeg om zijn cultuur-, sport- en jeugdverenigingen extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De vakantieperiode had b.v. kunnen worden aangewend om samen met de verschillende adviesraden een verdeling overeen te komen.

Aangezien voor veel verenigingen het nieuwe werkjaar start in september en gezien de blijvende onduidelijkheid over de verdeling van dat fonds, heeft onze fractie dan maar zelf een concreet voorstel gedaan op de gemeenteraad. Door de verenigingen nu duidelijkheid te verschaffen, kunnen zij beter hun werkjaar opstarten, meent hij. Ons voorstel is vrij eenvoudig, ook om de verschillende verenigingen niet extra administratief te belasten. We stellen een verhoging van 10% voor van de subsidies die de erkende verenigingen kregen vorig jaar, dat bedrag wordt daarbovenop nog eens met 10% verhoogd voor verenigingen die werken met het kansentarief of dat van plan zijn te doen binnen de drie maanden. Als je weet dat momenteel 6 op de 10 gezinnen met kinderen geldzorgen hebben door de coronacrisis, dan lijkt het ons niet meer dan normaal dat de gemeente een extra inspanning doet om die gezinnen en kinderen ontspannende momenten te bieden via ons rijk verenigingsleven. Mocht er nog een saldo overblijven na deze verdeling, dan stellen we voor dat de verschillende adviesraden zich uitspreken over de verdere verdeling ervan.

Daarnaast vragen we ook dat de gemeente een draaiboek zou publiceren op de website voor afhaal als alternatief op een eetfestijn. Momenteel zijn alle evenementen verboden in Erpe-Mere, maar verenigingen mogen wel overschakelen op take away, als ze hiervoor toestemming krijgen van het schepencollege. Verenigingen draaien echter op vrijwilligers die niet noodzakelijk professioneel gewoon zijn aan allerlei veiligheidsvoorschriften. Als we onze verenigingen willen laten overleven, dan moet het gemeentebestuur minstens dat draaiboek ter beschikking stellen en vrijwilligers ondersteunen zodat ze op een veilige manier de nodige centen kunnen binnenhalen om hun werking te verzekeren, besluit hij. Blijkbaar heeft ons voorstel al één en ander in beweging gezet op Steenberg, want sinds gisterenavond staat op de Facebook van de gemeente Erpe-Mere dat zo een draaiboek kan aangevraagd worden bij het personeel.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *