De aanwezigheid van deze antilichamen geeft informatie of een infectie met SARS-COV-2 werd doorgemaakt. Daarnaast is hun aanwezigheid mogelijk geassocieerd aan immuniteit voor de aandoening. Deze informatie kan ons als maatschappij en ziekenhuis, voorbereiden op nieuwe te verwachten pieken van SARS-COV-2. Toch is hierover momenteel weinig gekend. Daarom werkt het OLV Ziekenhuis actief mee aan de SEROCOV-studie door 400 gezondheidsmedewerkers van het OLV de kans geven om zich te laten testen op aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-COV-2. Hiervoor voorzien we 2 bloedafnames: de eerste tijdens de laatste week van april en de volgende 3 maanden later.
Zo kunnen we meer informatie verwerven over het aandeel gezondheidsmedewerkers dat reeds in contact is gekomen met SARS-COV-2 vóór de start van de studie en reeds antilichamen heeft alsook over hoeveel gezondheidsmedewerkers antilichamen zullen ontwikkelen de komende 3 maanden na het opheffen van de lockdown. Naast een bloedafname worden deelnemers aan de studie gevraagd om tijdens de studieperiode maandelijks een korte vragenlijst digitaal in te vullen over de werkomstandigheden, eventuele blootstelling aan SARS-COV-2, aanwezigheid van recente symptomen en onderliggend lijden. Met deze gegevens hopen we inzicht te krijgen in risicofactoren voor een besmetting met SARS-COV-2.
De resultaten worden anoniem verwerkt maar deelnemers aan de studie kunnen, zo gewenst, hun laboresultaten kennen. Omwille van de testcapaciteit zullen er een aantal weken verlopen tussen bloedafname en het eventueel kenbaar maken van de resultaten naar de deelnemer.
De studie staat enkel open voor gezondheidsmedewerkers – zijnde medewerkers met patiëntencontact of contact met patiëntmateriaal. Minder dan een dag na de openstelling (23 april 204 – 11u), stelden zich al 206 OLV-personeelsleden kandidaat. Het beoogde aantal van 400 lijkt dus zeker haalbaar.
De intake en eerste bloedafname wordt al voorzien in de week van 27 april 2020.