Odisee studente ontwikkelt een interesant programma…

Odisee Hogeschool studente Jana Beeckman Persregio DenderEen oud leerling uit de Odisee hogeschool in Aalst ontwikkelt uniek programma i.s.m. werkveld voor biofarmaceutische sector. Uit het schoolverlatersrapport van de VDAB dat net gepubliceerd werd blijkt dat bachelorstudenten die afstuderen in de studiegebieden gezondheidszorg en handelswetenschappen snel toegang vinden tot de arbeidsmarkt. De groeiende biofarmaceutische sector in België zoekt meer en meer naar profielen die thuis zijn in de twee studiegebieden. Daarom ontwikkelde Odisee in co-creatie met Synteract, Valesta, UZ Brussel, Movianto en het Onze Lieve Vrouwziekenhuis in Aalst een lessenreeks die inspeelt op deze behoefte. De lessen werden gegeven door docenten van de hogeschool en experts uit de biofarmaceutische sector.

De ontwikkelde lessenreeks maakt deel uit van de opleiding Medical Management Assistant (MMA), een unieke afstudeerrichting binnen de opleiding Office management. Door de samenwerking met het werkveld, kunnen de studenten MMA nu ook doorstromen naar de functie Clinical Trial assistant (CTA) in de biofarmaceutische sector. Een CTA is het aanspreekpunt voor het team dat binnen het ziekenhuis of farma sector wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zo’n onderzoek varieert van het uittesten van een nieuwe molecule als geneesmiddel tot het opvolgen van resultaten van proefpersonen na het inplanten van een medisch hulpmiddel. Elk onderzoek vraagt nauwkeurige administratieve opvolging om de veiligheid van de proefpersonen te waarborgen. Daar zijn speciaal opgeleide profielen voor nodig. Vanaf nu kun je die aan de Odisee hogeschool in Aalst behalen in dagonderwijs of afstandsonderwijs (HAO).

“Via Siegfried Vanderbeke van Synteract namen we contact met pharma.be, de koepelorganisatie van de geneesmiddelenindustrie. Er werden gesprekken aangeknoopt met Synteract, Valesta, het UZ Brussel, Movianto en het OLV Aalst”, vertelt Sabien Van Rampelberg die de opleiding mee coördineert. “We willen op die manier inspelen op de vraag van de farma sector en onze studenten de kans geven in deze dynamische omgeving ervaring op te doen. Hun rol als meertalig communicator, informatiebeheerder, organisator en medisch co-manager kunnen ze via het nieuwe opleidingsonderdeel verder ontwikkelen. De grondige bagage aan medische kennis die de studenten MMA meekrijgen, maakt hen voor deze sector heel aantrekkelijk. We voorzien in de opleiding zowel de nodige theoretische kaders als realistische oefenscenario’s. De experten uit de sector komen langs in de opleiding waarbij de studenten hun vragen rechtstreeks kunnen stellen. We brengen de studenten ook in contact met een international recruiter binnen de biofarmaceutische sector die hen nog sollicitatietips meegeeft”, weet Van Rampelberg.

CEO Catherine Rutten van pharma.be stelt het in ‘farmacijfers’ als volgt: “Er was vorig jaar een recordbedrag aan investeringen door bedrijven in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen in België. Dit toont aan dat ons land een belangrijke, wereldwijde rol speelt. Elke dag zetten bijna 36.000 werknemers hun expertise en passie ten dienste van het zoeken naar nieuwe en betere oplossingen voor patiënten. Ook in het opzetten en begeleiden van klinische studies, iets waar ons land een leidende positie inneemt in Europa, dankzij de intense samenwerking tussen de innovatieve farmabedrijven en de klinische centra in ons land. We zijn een biofarmaceutische innovatiepool van wereldformaat”

Jana Beeckman is studente Medical Management Assistant (MMA) en volgt de opleiding in afstandsonderwijs. Ze combineert haar studies met werken. Dankzij de Clinical Trial assistant-module in de opleiding is ze nu al aan het werk bij Synteract: “De farmasector is een sector die blijft evolueren en waar veel toekomst inzit. Ik ben blij dat ik nu al ervaring kan opdoen in die sector en zo kan bijdragen aan de ‘bigger picture’.

Siegfried Vanderbeke, Managing Director Benelux bij Synteract bevestigt dit: “Onze sector in België investeert veel in innovatie en maakt zo een belangrijk deel uit van onze economie. De rol van Medical Management Assistants is daarbij van niet te onderschatten waarde: ze zijn de rechterhand van de arts in het uitvoeren van klinische studies. Hun medische achtergrond is daarbij een grote meerwaarde. Ik ben blij dat hogeschool Odisee een speciaal traject ontwikkelde met en voor onze sector”, aldus Vanderbeke. In de Odisee Hogeschool kon je deze voormiddag kennis maken met deze unieke opleiding.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *