De Odisee hogeschool met campus in Aalst opent het academiejaar met 20% meer studenten. Opleidingen Elektromechanica en Bouw springen eruit, ook graduaats-opleidingen stijgen sterk. Het nieuwe academiejaar is van start gegaan bij Odisee hogeschool campus Aalst, en de cijfers spreken boekdelen. Dit jaar mag campus Aalst maar liefst 20% meer studenten verwelkomen dan het voorgaande academiejaar. Vooral de technische opleidingen, zoals de bacheloropleidingen Elektromechanica en Bouw, springen eruit, maar ook de graduaatsopleidingen laten een aanzienlijke groei zien. Daarnaast floreren andere knelpuntberoepen, zoals Verpleegkunde en Lerarenopleidingen, opmerkelijk goed.
Karen De Leenheer, campusbeheerder van Odisee Aalst, deelt haar enthousiasme over deze opvallende stijging: “We zijn verheugd om dit jaar 20% meer studenten te mogen verwelkomen op onze campus. Samen met de stad werken we hard aan een actiever studentenleven in Aalst. Dit jaar wordt voor de tweede keer Springuur georganiseerd, het student-start-event, en is er een gloednieuwe GUIDO gids ontwikkeld voor nieuwe studenten met een uitgebreid aanbod van lokale horeca, cultuur en sport. Samen proberen we het studentenleven in Aalst aantrekkelijker te maken. Opvallend is ook dat een vierde van onze nieuwe studenten zich heeft ingeschreven voor avond- of afstandsonderwijs. Levenslang leren wordt dus steeds belangrijker.”
De technische opleidingen trekken veel aandacht, met de bachelors Bouw en Elektromechanica als uitblinkers. Annemie Vermeyen, opleidingshoofd Elektromechanica, licht toe: “De bachelor Elektromechanica kent een stijging van 40% bij de startende studenten. Dit is niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor het werkveld. De stijging is bijzonder welkom gezien het voortdurende tekort aan technisch geschoolde professionals. Deze opleiding biedt studenten de kans om een boeiende en veelzijdige carrière op te bouwen, zowel het op het gebied van technische kennis als in de variëteit van beschikbare functies.”
Ook de graudaatsopleidingen in Aalst doen het goed, met populaire programma’s zoals Werforganisatie, Sales Support en het gloednieuwe graduaat Hernieuwbare Energiesystemen. Annemie Vermeyen legt uit waarom er zo veel interesse is: “De overgang naar hernieuwbare energiesystemen is niet langer slechts een optie, maar een absolute noodzaak geworden. Met een graduaat in deze nieuwe richting, beschik je over de kennis en vaardigheden om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal. Dit traject is zowel in voltijds dagonderwijs als in de vorm van werkstudent te volgen, waardoor bijscholing gemakkelijker wordt.”
Ten slotte is het opvallend dat de Lerarenopleidingen weer in de lift zitten, op het niveau van enkele jaren geleden. Steven Vanmol, opleidingshoofd Lager en Kleuteronderwijs, deelt zijn enthousiasme: “Onze maatschappij heeft dringend behoefte aan sterke leerkrachten die met durf, visie, passie en begeestering elke dag het verschil maken. Het is dan ook fantastisch om te zien dat zowel 18-jarigen als mensen met een andere vooropleiding de stap zetten naar het onderwijs en kiezen voor ‘het mooiste’ beroep ter wereld.”