Nu ook een Techniekacademie in Aalst…

Vanaf 29 september 2021 is er de Techniekacademie in Aalst. Dit initiatief is een samenwerking tussen de Stad Aalst, Vives en de Provincie Oost-Vlaanderen en betrekt kinderen van 10 tot 12 jaar op een unieke wijze bij techniek en technologie (STEM). De Techniekacademie zal afwisselend plaatsvinden in de gebouwen van VTI De Puytenput en Technigo. De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Zelfs in crisistijden raken de vacatures niet ingevuld. Dit is een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een techn(olog)ische loopbaan kiezen. De regering heeft via het Vlaams STEM-actieplan (2012-2022) al een eerste stap gezet om hier iets aan te doen. Maar ook een lokaal bestuur speelt een belangrijke rol om kinderen vertrouwd te maken met techniek. Vandaar dat de Stad Aalst haar steun verleent aan de organisatie van een Techniekacademie in Aalst.

In de Techniekacademie worden jongeren op een creatieve manier, via STEM-didactiek, in contact gebracht met chemie, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, bouw, informatica/robotica. De volledige reeks bestaat uit 11 workshops tussen 29 september en 15 december 2021 op woensdagnamiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Vanaf dan gaan 20 kinderen aan de slag rond technische topics. Deze workshops gaan deels door in TechniGO! en deels in VTI De Puytenput. De kinderen worden begeleid door professionele techniekcoaches. Ook een actief bedrijfsbezoek is voorzien en op het einde nodigen we alle ouders uit op een diploma-uitreiking (afhankelijk van de coronamaatregelen ).

Geïnteresseerden uit het 5de of 6de leerjaar kunnen zich reeds aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers. Interesse laten blijken kan via techniekacademie-aalst.be. De inschrijving kan via deze website. De deelnameprijs van deze workshops bedraagt 55 EUR (Uitpas aan kansentarief is 13,75 EUR), materiaal en verzekering inbegrepen. Er is een fiscaal attest voorzien zodat tot 45% gerecupereerd kan worden. Het plaatselijk bedrijf CTS Benelux steunt deze Techniekacademie en zet zijn deuren open om de kinderen een interactieve rondleiding aan te bieden tijdens de Techniekacademie. Andere kandidaat bedrijfspartners zijn ook nog steeds welkom en kunnen zich aanmelden. Ook de basisen secundaire scholen steunen deze Techniekacademie. Dit project wordt gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen via ‘flankerend onderwijs’, door de Vlaamse minister van Innovatie en Wetenschapscommunicatie Hilde Crevits via de STEMacademie en VLAIO, door de sector TOFAM, Woodwize, Covalent, IPV, Alimento, Constructiv en tal van andere partners.

Interesse om deel te nemen, laat het weten via techniekacademie-aalst.be. Wetenschapscommunicator Hogeschool VIVES – coördinator Techniekacademie Rik Hostyn en Nele Heytens – rik.hostyn@vives.be – 0496 54 86 34

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *