In Ninove duiken sinds vandaag spreuken op op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars. Deugddoende boodschappen, fijne woordspelingen en quotes om even bij stil te staan. Met deze spreuken wil het lokaal bestuur een instant glimlach opwekken bij zijn inwoners en het taboe rond praten over hoe we ons voelen doorbreken. Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op 3 Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.
Schepen van sociale zaken Veerle Cosyns, wil de komende jaren sterk inzetten op de geestelijke gezondheidszorg. De schepen wil in eerste instantie inzetten op het doorbreken van het taboe rond geestelijke gezondheid en het bekend en toegankelijk maken van het zorgaanbod, zowel voor de burger als voor de hulpverlener.
De deelname aan de 10-daagse geestelijke gezondheid, van 1 tot 10 oktober, vormt het startschot voor de aandacht aan geestelijke gezondheidszorg voor de periode 2020-2025. Met de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’ wil het lokaal bestuur vooral zichtbaarheid creëren en sensibiliseren bij alle burgers. Daarnaast wordt er op 8 oktober ook een gratis netwerkmoment georganiseerd in cc De Plomblom voor alle hulpverleners uit de regio om het hulp- en zorgaanbod vanuit de geestelijke gezondheidzorg beter te leren kennen.
Ninove is recent ook geselecteerd als ‘Warme Stad’. Een Warme Stad is een stad waar alle instanties, organisaties en burgers die met kinderen en jongeren in contact komen, samenwerken opdat alle kinderen en jongeren van hun stad zich goed in hun vel zouden voelen. Symbool van deze verbondenheid is Warme William, de mascotte van de Warme Stad. Momenteel kan je deze grote blauwe beer vinden op een bankje in het ‘Fedimmo-gebouw’ (Bevrijdingslaan 7, Ninove). Hij nodigt iedereen uit om te vertellen wat er scheelt en biedt graag een luisterend oor.
De stad streeft de komende jaren naar een integraal lokaal gezondheidsbeleid met focus op de geestelijke gezondheidszorg. Algemene preventie (i.s.m. LOGO Dender), deskundigheidsbevordering (i.s.m. Netwerk Geestelijke Gezondheid) en het bekend maken van het zorgaanbod (i.s.m. Eerstelijnszone Dender-zuid) vormen alvast 3 belangrijke onderdelen van het beleidsplan. Daarnaast worden ook de hiaten in het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg in kaart gebracht en zal hier samen met de nodige partners oplossingen voor worden uitgewerkt.