De stad Ninove zal een nieuwe convenant ‘Vrijetijdsparticipatie mensen in armoede’ indienen bij de Vlaamse overheid. Het tegendeel zou verbaasd hebben: de acties in de aflopende convenant voor de periode 2014-2019 hebben immers hun nut meer dan bewezen. Zo werd de kansenpas (waardoor mensen in armoede aan een goedkoper tarief kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten) bv. een onderdeel van de UiTPAS. Voor het schrijven van een nieuwe overeenkomst staken de dienst cultuur, het sociaal huis (OCMW) en Teledienst de koppen bij elkaar. Zij willen het vrijetijdsaanbod bekender maken bij mensen in armoede, en hen ook effectief naar de activiteit proberen te krijgen. Er is al een groot aanbod, vaak ook gratis, maar toch ervaren mensen in armoede vaak nog drempels om deel te nemen. Denk maar aan mobiliteit (“Ik geraak er niet”) of kinderopvang (“Waar moet ik met mijn kinderen naartoe als ik in een voorstelling zit?”). Die drempels willen zij proberen wegwerken.
Veel activiteiten zijn ook niet afgestemd op de interesses en de verwachtingen van mensen in armoede. Daar wil de werkgroep zeker nog meer aandacht aan besteden. De stad wil ruimte maken voor (nieuw) aanbod op maat van de doelgroep. Stadsdiensten kunnen proberen mensen in armoede te betrekken bij het samenstellen van hun activiteiten, of hen helpen om met middelen van de stad een eigen activiteit te organiseren. Deel van het plan is ook we meer naar ontmoetingsplekken als het stadspark of winkelcentrum Ninia moeten trekken. Dit zijn plaatsen waar mensen in armoede sneller naartoe gaan dan bv. een cultuurcentrum. De convenant belooft ook werk te maken van een ‘armoedenetwerk’. Dat netwerk wil mensen in armoede samenbrengen met vrijetijdspartners en organisaties uit de sociale sector en de welzijnssector. Zij moeten het fenomeen ‘armoede’ bespreekbaar maken, zowel in de samenleving als bij het beleid.
Als de Vlaamse regering het voorstel van convenant aanvaardt, krijgt de stad een jaarlijkse subsidie om deze doelstellingen te kunnen realiseren.