Ongewenste dieren of planten in jouw tuin bestrijden? Dat doe je beter niet met pesticiden. Gebruik hiervoor alternatieven, zonder chemische producten. Gebruik ook geen pesticiden op je terras of oprit. Vanaf 1 januari 2015 gebruiken openbare diensten geen pesticiden meer. Maar ook jij moet voortaan je voetpad zonder pesticiden proper houden.
Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren van pesticiden. Daarom moeten we het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk voorkomen. Om ongewenste dieren of planten te bestrijden, zijn er tal van goed werkende, alternatieve methoden zoals heet water, borstelen en branden. De helft van ons drinkwater komt uit oppervlaktewater. Ook langs waterlopen en in bermen geldt een verbod op het gebruik van pesticiden om het leven in het water en de drinkwatervoorraden te beschermen tegen vervuiling. Uiteraard gelden ook de voorwaarden van het product zelf. Die vind je terug op de verpakking. Bepaalde pesticiden zijn zeer toxisch voor in het water levende organismen en hiervoor geldt een ruimere bufferzone langs het oppervlaktewater.
De voorbije jaren is er een heuse afbouw gerealiseerd van het aantal liter gebruikte onkruidverdelgers. In 2003, bij de start van de afbouw, gebruikte de technische dienst jaarlijks nog 770 liter onkruidverdelger. Tien jaar later was dat al gezakt naar 75 liter en vanaf 2015 is het dus volledig afgelopen om nog op een chemische manier onkruid te verdelgen. Er werd al meer handmatig gewied en via anti-worteldoek en boomschors werd de groei van onkruid beperkt in de groenzones. Op de begraafplaatsen zal er vanaf dit voorjaar ook een nieuwe machine ingezet worden die door middel van water met een temperatuur van 98°C het onkruid zal bestrijden. Voordeel hiervan is dat ook moeilijke plaatsen kunnen bereikt worden en het heel wat veiliger is om mee te werken dan een traditionele onkruidbrander.
Verder werd dit jaar ook het veegbeleid langs de openbare wegen aangepast zodat het onkruid beter kan worden bestreden. Het onkruid zal met een tussentijd van anderhalve maand afwisselend via een mechanische en een thermische manier bestreden worden. Bij de mechanische methode wordt ook het vuil meteen weggenomen door een veegwagen.
Meer info en tips? www.vmm.be/zonderisgezonder.