Op weg naar een bereikbaar, leefbaar en veilig Aalst voert de stad een nieuw circulatieplan in. “Wie de jongste weken onze stad doorkruiste te voet, met de fiets of step, met de auto of het openbaar vervoer zal gemerkt hebben dat aannemers en onze diensten druk in de weer zijn met het uitvoeren van structurele ingrepen en het aanbrengen van de nodige signalisatie om tijdig klaar te zijn voor de opstart van het nieuwe circulatieplan,” zegt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Het is voor de meeste Aalstenaars en ook bezoekers van onze stad ondertussen wel bekend en gekend dat de verkeerscirculatie in onze stad op 16 augustus grondig wijzigt. Omdat niet alles op één dag kan worden ingevoerd wordt de wijkcirculatie gefaseerd uitgerold tussen 2 en 13 augustus.
Het nieuw circulatieplan zal voor iedereen een grote aanpassing zijn, dat valt niet te ontkennen. We zullen onze gewoontes moeten aanpassen en dat zal een uitdaging zijn. Juist daarom gaat het circulatieplan in voege op een moment dat er minder verkeer aanwezig is in de stad door de schoolvakantie, op die manier hebben mensen de tijd om de wijzigingen in de praktijk te ontdekken voor het nieuwe schooljaar aanvangt. Verandering van onze circulatie gewoontes vraagt ook de nodige tijd voor we echt het verschil kunnen beoordelen en evalueren. Maar één zaak is duidelijk: Aalst op weg naar een bereikbaar, leefbaar en veilig centrum krijgt stilaan vorm en wordt op 16 augustus een realiteit.”
In de wijken gebeuren er al wijzigingen tussen 2 augustus en 13 augustus 2021. Met dit plan streven we naar bereikbare, leefbare en veilige woonwijken. Om dit te bereiken wordt in sommige straten beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd, wijzigt de rijrichting of wordt een deel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Lussen van éénrichtingsstraten helpen om minder doorgaand verkeer door de wijk te laten rijden.
Er komen 7 fietslijnen van de verschillende wijken naar het stadshart. Deze aaneengeschakelde fietsstraten maken de binnenstad fietsvriendelijker. Uiteraard raakt iedereen met de auto nog steeds tot aan zijn woning of garage. Alleen worden het aantal opties om de wijk in- en uit te rijden beperkt om sluipverkeer te weren. Minder en trager verkeer in de wijk betekent minder lawaai, minder vervuilde lucht en dus een gezondere wijk. Samen gaan we voor woonwijken waar het voor jong en oud aantrekkelijk is om te wonen, spelen, werken, wandelen, fietsen kortom leven.
Wil je weten wanneer jouw straat en jouw wijk aan de beurt is? Bekijk dan de planning per straat via deze link. Op 5 plaatsen in de wijken staan ook infoborden met extra uitleg over de nieuwe wijkcirculatie en een stratenplan. De hoofdcirculatie in de binnenstad wijzigt dus op 16 augustus en dan wordt ook de zone 30 ingevoerd.
De politie zal, om de beoogde doelstellingen, ‘Bereikbaar-Leefbaar en Veilig’ van het nieuwe circulatieplan te bereiken, dan ook in de eerste weken nadat het circulatieplan in werking is getreden vooral de focus leggen op het informeren en sensibiliseren van weggebruikers om zich aan de gewijzigde situatie aan te passen. Daarbij zal door de politie nauwlettend worden toegezien op het respecteren van de nieuwe verkeerssituatie zowel wat betreft de verplichte rijrichtingen als wat betreft de andere verkeersregels zoals onder meer de bus- en taxistroken en de snelheidsbeperking van 30 km per uur. “Samen maken we Aalst vlotter bereikbaar, meer leefbaar en vooral veel verkeersveiliger,” zegt burgemeester Christoph D’Haese.
Bekijk wijkcirculatie in detail via deze link vind je een handige online kaart. Je kan de verschillende info lagen aan- of uitvinken afhankelijk van welke informatie je nader wil bekijken. Hoe is de nieuwe wijkcirculatie? Wat zijn de rijrichtingen van de hoofdcirculatie? Waar lopen de fietslijnen?… Je kan zelf kiezen welke info je op de kaart wil te zien krijgen. Zoom in tot op straatniveau om de rijrichtingen in detail te bekijken.