Na de vernietiging door de Raad van State van het provinciaal ruimtelijk uitvoerings-plan (PRUP) ‘Afbakening kleinstedelijk gebied Geraardsbergen’ start de Provincie Oost-Vlaanderen met de betrokken partners, de stad Geraardsbergen en het Vlaamse Gewest, een nieuw proces op. Het nieuwe proces focust zich op lange termijn en bevat deelprojecten die ruimte voorzien voor verschillende thema’s zoals wonen en bedrijvigheid. Om dit op een doordachte en maatschappelijk gedragen manier tot een goed einde te brengen, werkte de Provincie een uitvoerig plannings- en participatieproces uit. Zo zullen er voor de opmaak van dit nieuwe PRUP verschillende studies uitgevoerd worden. Gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor ruimtelijke planning: “Eén van deze studies gaat over detailhandelsvestigingen, waarbij zal onderzocht worden welk type detailhandelszaken zich waar kunnen vestigen. Ook de waarden van de recent goedgekeurde kernnota ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050′ zullen doorheen het planningsproces een rode draad vormen.”
Met het nieuwe decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 heeft het provinciebestuur de taak gekregen om een provinciaal ruimtelijk structuurplan (PRS) op te stellen. Ondertussen is de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening reeds opgesteld. Deze is in werking getreden op 1 september 2009. De visie voor het ruimtelijk beleid van Oost-Vlaanderen is verwoord in een kernnota. Een volgende stap is de uitwerking van beleidskaders als leidraad voor de uitvoering op het terrein. De Provincie maakt provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s) op ter uitvoering van de provinciale ruimtelijke beleidsvisie. De Provincie werkt steeds vaker projectmatig. Hierbij vinden we de inbreng van betrokkenen en verschillende thema’s zeer waardevol. We brengen dit alles samen op maat van het concrete gebied.
De Provincie is in de beroepsfase de vergunningsverlenende overheid voor aanvragen van stedenbouwkundige of verkavelingsvergunningen. Je kan bij het provinciebestuur ook terecht voor architectenafwijking. Conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wordt er een adviesraad voor ruimtelijke ordening opgericht op het niveau van de provincie, de PROCORO genaamd.