Deze week opende de nieuwe geriatrische afdeling op campus Aalst. Deze gloednieuwe dienst telt 25 bedden en biedt alle comfort aan de geriatrische patiënten. Bovendien zijn er twee isolatiekamers voorzien voor patiënten met een infectie waarvoor speciale voorzorgsmaatregelen gelden. In alle kamers is er een afzonderlijke inloopdouche en een verhoogd toilet voorzien. De patiënten kunnen ook in alle veiligheid verplaatst worden met de tillift op elke kamer. De patiëntenkamers ogen licht, modern en groot. Tevens beschikt deze nieuwe dienst over een mooie dagzaal en een ruime kinézaal.
“De doelstellingen van een geriatrische dienst zijn, naast het behandelen van de acute pathologie, een streven naar maximale zelfredzaamheid en onafhankelijkheid, verbetering van de levenskwaliteit en bevordering van de reïntegratie in het thuismilieu of thuisvervangend milieu en zo nodig met ondersteuning van een sociaal netwerk. Deze splinternieuwe dienst Geriatrie focust op dat totaalplaatje van patiënten. Het doel van deze vernieuwingen is om de dienst maximaal aan te passen aan de noden van oudere patiënten. Bij de inrichting werd de nodige aandacht besteed aan een gezellige, huiselijke uitstraling” vertelt dr. Veerle Immegeers, diensthoofd Geriatrie A.S.Z.
“Veel lichtinval, een groene omgeving en fotowanden, … Over elk detail is nagedacht. Onderzoeken (o.a. College Bouw zorginstellingen en de Gezondsheidsraad) tonen aan dat natuurfoto’s als onderdeel van de helende omgeving een stressverminderend en geruststellend effect op patiënten hebben. En op deze manier bijdragen aan het welzijn van de patiënt. Onze patiëntenkamers zijn aangepast aan zowel het comfort van patiënt als van de medewerker. Een aangename en professionele werkomgeving voor medewerkers is een prioriteit voor onze organisatie, alle diensten krijgen dan ook veel inspraak tijdens de verbouwingswerken zodat de vernieuwde afdeling ook aangepast is aan hun noden” aldus Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z.
Geriatrie of ouderengeneeskunde is het specialisme dat zich richt op preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten die een gevolg zijn van veroudering (zoals geheugenstoornissen, osteoporose, hartfalen..) of sterk beïnvloed worden door de leeftijd van de patiënt (zoals frequent vallen, verwardheid..). Typisch voor de geriatrische patiënt is het voorkomen van meerdere ziektes tegelijkertijd met soms een atypisch ziekteverloop.
Ouderen zijn regelmatig wat kwetsbaarder en herstellen minder snel bovendien kan ziekte snel leiden tot een verlies van zelfstandigheid. Het heeft vaak een grote invloed op het psychisch functioneren. Daarom bestaat het geriatrisch team uit verschillende disciplines, die niet enkel aandacht hebben voor lichamelijke aandoeningen, maar ook voor andere facetten van het welzijn van de patiënt. Dit multidisciplinaire team is erop gericht de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van de patiënt zoveel mogelijk te waarborgen en te versterken. Zo bestaat het geriatrisch team uit geriaters, arts-assistenten in opleiding, verpleeg- en zorgkundigen, kinesisten, logopedisten, psychologen, ergotherapeuten, diëtisten, sociaal werkers…