De Gendarmerie is op vandaag al een broedplaats voor een 13-tal organisaties. Met de nieuwbouwwerken start nu ook de metamorfose van de voormalige rijkswachtkazerne in Aalst. Tegen juni 2024 zullen het nieuwe buurtrestaurant, de sociale kruidenier, een kinderdagverblijf en een markthal openen in de Denderstraat. In 2016 kocht de stad Aalst de rijkswachtkazerne aan om er het project De Gendarmerie te lanceren. De site werd direct opengesteld voor tijdelijke invullingen. Met openluchtfilms, voorstellingen van CIRK!, een lokaalmarkt en moestuinen leerde de Aalstenaar de locatie weer kennen. Het project De Gendarmerie stond ook niet stil. Er wordt ruimte geboden aan organisaties en projecten die mensen begeleiden die nog onvoldoende kansen krijgen in de maatschappij of op de arbeidsmarkt.
Midden november start een nieuwe fase in het project. Dan begint de firma Strabag NV met de sloopen nieuwbouwwerken. Er komt een nieuw buurtrestaurant, een sociale kruidenier, een kinderdagverblijf en een markthal. Ook het binnenplein wordt heraangelegd tot een groene ontmoetingsplaats voor de Aalstenaar. De stad Aalst investeert 7,6 miljoen euro in het project. De oude site wordt zo omgebouwd tot moderne en duurzame infrastructuur voor sociale doeleinden.
Ontmoetingsplaats voor alle Aalstenaars. “Sociale organisaties en projecten hebben nood aan moderne infrastructuur waar ze elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Dit zorgt voor meer samenwerkingen en een betere sociale dienstverlening voor de Aalstenaar”, aldus schepen Sarah Smeyers (N-VA). “Maar De Gendarmerie moet vooral een ontmoetingsplaats worden voor alle Aalstenaars, ongeacht hun maatschappelijke situatie.” “De Gendarmerie groeide de afgelopen jaren uit tot een plek waar Aalstenaars hun kansen volop kunnen ontwikkelen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Tegen de zomer van 2024 moet de site meer dan ooit dé netwerkplaats worden voor inwoners en lokale welzijnsorganisaties.”
Strabag NV start midden november met de opbouw van de werf. Tegen juni 2024 moet de nieuwbouw klaar zijn voor een groot openingsfeest. Bij de bouwwerken wordt rekening gehouden met heel wat duurzaamheidsaspecten. De stad legt zonnepanelen en groendaken. Het regenwater wordt via wadi’s en regenwaterputten gebufferd op het eigen terrein. Daarnaast wordt er ook geen gas gebruikt voor de verwarming. De gebouwen worden via een BEO-veld verwarmd met gratis warmte uit de bodem.
Voor de nieuwbouwwerken kreeg de stad subsidies van het Vlaams infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) en subsidies vanuit het Vlaams Stedenbeleid. In totaal bedragen de subsidies 2,7 miljoen euro.