Het oude voetbalterrein dat ligt op het Hemelrijk in Vlierzele krijgt binnenkort een volledige opknapbeurt. De nieuwe plannen zijn om de oude gebouwen die dienstdeden als kantine en kleedkamers voor diverse voetbalwedstrijden en sportactiviteiten af te breken en een nieuwbouw te plaatsen voor de plaatselijke chiro, gekoppeld aan een speelpleinwerking. “Er komt een nieuwbouw voor de chiro én speelpleinwerking”, vertelt burgemeester Tim De Knyf (NH). “Dat gebouw zal ook gebruikt kunnen worden door andere verenigingen van onze gemeente. In het bos worden binnenkort verschillende slechte bomen geveld. Daarvoor werd er een bestek opgemaakt en is zo goed als klaar voor de aanbesteding. Ook de kapmachtiging is ondertussen in orde. Binnenkort geven we ter plaatse een persmoment met meer duidelijkheid over de plannen op en rond het Hemelrijk in Vlierzele”, aldus De Knyf.
Over de vroegste geschiedenis van het domein Hemelrijk is weinig bekend. Het bos wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de grote wal. Binnen deze wal zou in de middeleeuwen een buitenverblijf hebben gestaan van één van de Graven van Vlaanderen. Van het kasteel dat in hout zou zijn opgetrokken, is in elk geval niets meer terug te vinden. Tot omstreeks 1910 stond er binnen de wal een stenen gebouw dat dienst deed als ‘jachthuis’ als de adellijke families kwamen jagen. Zijn recreatieve hoogtepunt kende het Hemelrijk kort na de Tweede Wereldoorlog. Er werd een openluchtzwembad uitgegraven op een terrein dat nu grenst aan de oostzijde van het bos. Het zwembad stond rechtstreeks in verbinding met de Letterbeek, die ervoor moest zorgen dat het water permanent werd ververst. Het water van de Letterbeek was toen drinkbaar. Het zwembad zelf ligt er nog steeds, waar eenden en kikkers hun thuis hebben gevonden. ln 1981 kocht de gemeente Sint-Lievens-Houtem het intussen verwaarloosde domein Hemelrijk. Het domein werd heringericht met paden die buggy en rolstoel vriendelijk zijn.
Aanpalend ligt het oude voetbalterrein waar in 1966 Vlierzele begon met voetballen in het liefhebbersverbond. Na tien jaar daar te hebben gevoetbald verhuisde ze in 1976 naar de Oordegemstraat, nu Zavelstraat genoemd waar tot op de dag van vandaag KSK Vlierzele nog altijd speelt. Na die periode werd het terrein gebruikt als trainingsveld voor SK Vlierzele en als speelveld voor het naburige VK Letterhoutem en OZ Bavegem. Op heden ligt het terrein er verlaten en ongebruikt bij, maar daar zou dus binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.
(Foto: GC)