‘Aalst vergeet je nooit’ , maar vergeet wel een lift in een van hun grootse nieuwe projecten ! Deze week werd de concessie voor het uitbaten van het nieuwe buurtrestaurant en markthal op de site van de gendarmerie goedgekeurd door de meerderheid tijdens de Aalsterse gemeenteraad. Een mooi project in wording waar zowel kinderopvang, de sociaal kruidenier alsook een sociaal restaurant in eerste fase zal gebouwd worden. Cathy Grysolle (vooruit):” Het sociaal restaurant zal uit twee verbruikszalen bestaan, een op het gelijkvloers met een capaciteit van ongeveer 50 zitplaatsen en een op de eerste verdieping van ongeveer 60 zitplaatsen. Tijdens het nakijken van dit dossier ben ik tot de vaststelling gekomen dat de eerste verdieping niet toegankelijk zal zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Dus niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor oudere mensen die al wat moeilijk te been zijn alsook voor de jonge gezinnen met kinderwagens.”
In het dossier voor de concessie kan men lezen dat er gekozen werd voor een specifieke onderhandelingsprocedure omwille van het uitzonderlijk karakter van de gevraagde uitbating. “De uitbating is immers geen louter commercieel initiatief maar vooral een middel om de sociale doelstellingen van het OCMW te bereiken.” stelt het OCMW. Het uitgangspunt is vooral om een sociale mix en een zo breed mogelijk cliënteel te verwelkomen. “Na de verdaging van dit punt op de gemeenteraad van Maart en na extra toelichting op de commissie kan men maar één zaak concluderen dat er van de vooropgestelde doelstelling geen sprake meer is. Vandaag is het dus duidelijk en zonder schaamte van dit bestuur dat de economische rendabiliteit voorrang krijgt op de toegankelijkheid en dus op de sociale doelstelling,” zegt Grysolle.
Men gaat hier een mooie, hippe site bouwen met een prijskaartje van om en bij de 7 miljoen euro maar moeten vaststellen dat een extra bouwkost van 60.000 euro voor de lift en het verminderen van enkele zitplaatsen in het restaurant er niet meer bij, of liever af kunnen zowel voor de bouwheer als voor de kandidaat uitbaters. De aangehaalde argumenten om deze lift niet te bouwen tart alle verbeelding.” Gaat Grysolle verder. “Als mama van een zoon met een beperking is het dan ook mijn verdomde plicht om hiervoor te strijden omdat wij zelf al enkele keren ondervonden hebben hoe het aanvoelt om ergens niet welkom te zijn omwille van zijn handicap. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat iemand omwille van zijn beperkte mobiliteit niet zeker zou zijn van een plaats in een nieuw te bouwen sociaal restaurant. Maar één ding is wel zeker dat het blunderboek van de stad er een extra hoofdstuk bijkrijgt,“ besluit Grysolle