Eén van de belangrijkste doelstellingen in het meerjarenplan 2014 – 2019 is het aanbod private kinderopvang en onthaalouders te stimuleren en aantrekkelijker te maken. Ook de doelstelling om meer kinderopvang initiatieven te realiseren en nieuwe opvangplaatsen te stimuleren, is opgenomen. De nieuwe subsidieregeling voor kinderopvang in Aalst is het resultaat van een weloverwogen denkoefening van de dienst Gezin in samenwerking met alle kinderopvang initiatieven van de stad. Het nieuwe reglement voorziet zowel in een locatie premie voor bestaande kinderopvang als een starters premie voor nieuwe opvangplaatsen. Schepen Iwein De Koninck, bevoegd voor kinderopvang, verduidelijkt: Het vinden van geschikte kinderopvang is op de meeste plaatsen in Vlaanderen een nijpende vraag voor jonge ouders. In Aalst is dat niet anders dan op andere plaatsen. Al zijn er in de meeste steden nog meer moeilijkheden en tekorten dan in onze stad. De stad Aalst investeert zelf in het aanbieden van tal van opvangplaatsen, via onze stedelijke crèches én onze dienst voor onthaalouders. Daarnaast ondersteunen wij via ons LOK (lokaal overleg kinderopvang), CAK (centraal aanspreekpunt kinderopvang) en een financiële ondersteuning waar ook zelfstandige opvang initiatieven beroep kunnen op doen, ook de private partners op het speelveld. “De steun aan deze zelfstandige initiatieven, die wij 100% als partners zien in het lenigen van de opvangnood, werd door de stad Aalst nu gevoelig uitgebreid”, aldus schepen De Koninck.
Het ontwerp voor de nieuwe subsidieregeling werd eerst voorgelegd aan de kinderopvanginitiatieven van de stad om het zo goed mogelijk af te stemmen op hun behoeftes en zo een maximale participatie te creëren. Binnen het beschikbare budget zijn diverse oefeningen en pistes uitgetekend om zowel de bestaande kinderopvang goed te ondersteunen als nieuwe kinderopvanginitiatieven te stimuleren. De nieuwe reglementering is ontworpen om het vertrouwen van de kinderopvang in Aalst te vergroten zodat nieuwe kinderopvanginitiatieven opgestart worden.
Tot nog toe bedroeg de subsidie 250 euro per opvanginitiatief, onafgezien hoeveel kinderen er per initiatief konden opgevangen worden. Het systeem wordt nu aangepast en zal €150 per kindplaats bedragen. Een opvanginitiatief waar 20 kinderen terecht kunnen zal zo kunnen rekenen op een jaarlijkse premie vanuit de stad Aalst van €3.000 (in dit geval dus een vertwaalfvoudiging van de steun). Daarnaast zullen nieuwe initiatieven een éénmalige opstartvergoeding kunnen genieten van 300 euro per vergunde kindplaats. Een nieuw opstartend kinderopvanginitiatief met 20 vergunde kindplaatsen zal dus kunnen rekenen op een éénmalige starterspremie van 6000 euro.
Het nieuwe ondersteuningsreglement houdt bovendien voor de Dienst voor Onthaalouders van de stad en voor Kind & Gezin een administratieve vereenvoudiging in. Hierdoor komt voor deze dienst tijd vrij om de kinderopvang maximaal te ondersteunen. De subsidies van Kind & Gezin die met de uitbreidingsronde in 2015 werden toegezegd voor 167 opvangplaatsen Trap 1 zijn nog maar voor 25 plaatsen ingevuld. Deze subsidiebeloftes blijven, op voorwaarde van een gunstig inspectieverslag, geldig voor drie jaar dus tot 31 december 2018. Hierbij dus een warme oproep aan de kinderopvanginitiatieven die een subsidiebelofte hebben ontvangen om toch de nodige stappen te ondernemen om de plaatsen te realiseren. Het subsidiereglement dat we binnen het beschikbare budget zo goed mogelijk hebben uitgetekend is een win-win voor alle opvang initiatieven, de stad en de dienst Gezin om voor kinderen en ouders in kwaliteitsvolle opvang te voorzien, besluit Schepen De Koninck.