Sinds kort heeft de dienst Gastro-enterologie in het A.S.Z. op campus Aalst een labo voor invasieve gastro-enterologische procedures. Deze zaal en haar apparatuur is 24/7 beschikbaar voor patiënten van de dienst Gastro-enterologie die een invasieve endoscopische ingreep moeten ondergaan. Bovendien is deze splinternieuwe zaal uitgerust met een performante vaste Azurion 5, het next-generation platform voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie van het gezondheidstechnologiebedrijf Philips, dat zorgt voor een uiterst sterke beeldkwaliteit en als bijkomend voordeel ook een lagere stralingsdosis heeft voor zowel patiënten als personeel. Dit nieuw lab is volledig voorbehouden voor de dienst Gastro-enterologie, wat volledig past in het profiel van de kwaliteit van zorg die we binnen het A.S.Z. als erkend pancreascentrum willen bieden aan onze patiënten. “Nu hebben we de mogelijkheid om urgente zorg te bieden aan patiënten met complexe digestieve pathologie. Dit is een enorme meerwaarde voor onze patiënten,” aldus dr. Ann Reekmans, gastro-enterologe in het A.S.Z.
Dit toestel wordt over het algemeen gebruikt om routinematige cardiovasculaire procedures efficiënter te maken. Maar in het A.S.Z. wordt het gebruikt voor gastro-intestinale procedures, wat een unicum is in de Benelux. “Als innovatief bedrijf en wereldwijd marktleider op het gebied van minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie is het ons doel om grenzen te verleggen door het bieden van een uitstekende technologie waardoor artsen elke patiënt superieure zorg kunnen bieden” zegt Frank Dendas, Country Leader Belgium bij Philips.
“De Azurion heeft het voordeel dat de beeldkwaliteit nóg beter en dus nauwkeuriger is dan op de mobiele variant, en dat hij minder stralingsbelasting geeft voor de patiënt. De gastro-enterologen kunnen hierdoor nog performanter werken en de proceduretijd wordt fors gereduceerd,” aldus dr. Reekmans. “De zaal is tevens uitgerust met een groot scherm waarop de fluoroscopische beelden, de echo-endoscopische beelden en endoscopische beelden tegelijkertijd worden geprojecteerd in één vlak, wat de kwaliteit van zorg aanzienlijk verbetert. De Azurion wordt in het A.S.Z. gebruikt door een dynamisch team gastro-enterologen, elk met hun eigen subspecialiteit.”
De mogelijkheden van het toestel zijn zeer divers. Binnen het A.S.Z. zetten we het nieuwe toestel in voor volgende ingrepen: • ERCP, Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. Dit is een onderzoeksmethode waarbij de galwegen en de pancreasafvoergang kunnen worden gevisualiseerd. Afhankelijk van de bevindingen kan een behandeling op maat worden ingesteld. • Invasieve echo-endoscopie, dit is een onmisbare entiteit geworden in de behandeling van lever, galweg -en pancreasziekten. Onder combinatie van endosonografe en fluoroscopische geleide worden gal- en pancreascollecties gedraineerd, inclusief galblaasdrainage. • Slokdarmdilataties (vernauwing slokdarm) en stentplaatsing in slokdarm, dunne darm en maag zijn mogelijk.
Aan de hand van dit toestel kunnen de behandelende artsen op verschillende manieren innoveren. In het A.S.Z. worden b.v. patiënten met een gastric bypass die reeds een galblaasresectie hebben ondergaan en zich presenteren met een steen in de galweg louter endoscopisch behandeld. In deze situaties is door reeds uitgevoerde obesitaschirurgie de anatomische toegangsweg naar galweg afgesloten.
Onder endosonografe geleide en fluorscopische controle met de Azurion 5 wordt een stent geplaatst tussen de normaal anatomische restmaag en de kleine voormaag (maagpouch) die in het verleden werd aangelegd door de obesitaschirurg. Vervolgens kunnen we de endoscoop opvoeren doorheen de geplaatste stent naar de twaalfvingerige darm met oog op steenextractie. Het voordeel van deze techniek is dat we niet alleen stenen kunnen extraheren maar ook, tegelijkertijd, grote galwegstenen kunnen verbrijzelen door middel van de zogenaamde “spyglass”-techniek (nog fijnere endoscoop die rechtstreeks wordt ingebracht in de galweg) en de nodige stents kunnen plaatsen. Indien er laattijdige complicaties optreden, zoals een bloeding , is de galweg ook vlot bereikbaar. Dit is een veiligere manier van werken. Nadien wordt de stent verwijderd zodanig dat de patiënten niet in gewicht toenemen en het beoogde resultaat van de obesitaschirurgie niet ongedaan wordt gemaakt.
Dr. Reekmans: “Wij zijn zeer opgetogen met de extra procedures en behandelingen die we kunnen uitvoeren aan de hand van dit nieuwe toestel. Ook een interne galblaasdrainage is mogelijk met dit systeem bij een galblaas die anders inoperabel is, om nog maar één van de verschillende ingrepen te noemen die vanaf nu mogelijk zijn dankzij de superieure beeldkwaliteit.”