Met enige vertraging door de coronamaatreglen is sinds dit weekend het boek “Aalst Natuurlijk” beschikbaar. Het boek telt 192 pagina’s in kleur en verschijnt in luxe-uitvoering met een harde kaft. Het boek geeft een beschrijving van 23 grote en kleine Aalsterse natuurgebieden aangevuld met prachtige recente foto’s van landschappen en van de bewoners van bossen, water en meersen. Het boek schenkt ook aandacht aan de stadsnatuur zoals het stadspark, het nieuwe Rozekensbos en de terugkeer van de slechtvalk op onze torens. De historische evolutie van landschap en natuur is in beeld gebracht met oude kaarten. Vele natuurhistorische figuren legden de basis voor de natuurstudie in de Denderstreek. Herdersemnaar Alfons De Cock beschreef voor het eerst de plantenrijkdom in de Denderstreek. Honderd jaar geleden is een hommel “Bombus moorseliensis” vernoemd naar de eerste vindplaats ervan door de Ier John Ball in de omgeving van het waterkasteel te Moorsel. De Aalsterse ajoinen zullen in het bijzonder geïnteresseerd zijn in de bizarre vermelding van de “gele velt ajuin” door de Parijse botanist François Roucel. Een terechte oude benaming voor de zeldzame plantensoort bosgeelster die in Vlaanderen vooral voorkomt in de beekvalleien tussen Aalst en Lede. Ook de zwartblauwe rapunzel, eenbes en de herfsttijloos zijn speciale plantensoorten die in Aalst nog een unieke groeiplaats vinden.
De historiek van mysterieus klinkende locaties zoals Klein Zwitserland, de Duivelsput en dierennamen zoals de vuursalamander worden uit de doeken gedaan en in beeld gebracht. De Kluizenkapel was het decor van de sage van broeder Hildebrand en het eeuwigheidsvogeltje. In Honegem leeft zelfs nog een draak van een amfibie: de kamsalamander.
Het boek focust op enkele spectaculaire soorten die dankzij natuurbescherming terugkeerden naar de Aalsterse natuur: de bever in de Dender, de havik in Kluizenbos, de boommarter in Kravaalbos en de ooievaar in de Dendermeersen. Maar er is ook oog voor kleinere natuurpareltjes zoals de Europees beschermde maar nauwelijks drie millimeter grote zeggekorfslak, de rijkdom aan libellen in de Wellemeersen, de vleermuizen van de ijskelder in de Gerstjens, veelkleurige spinnen en vlinders… En in Maal in Nieuwerkerken vind je zelfs nog een oude populier met een door dakleggers ingebouwde natuurlijke wenteltrap.
De mooie natuurwaarden komen en blijven niet vanzelf. Meestal zijn ze het resultaat van jarenlange inspanningen van de groendienst van de stad, van private eigenaars van bossen en parken en van vrijwillige natuurbeschermers zoals Natuurpunt. De beelden van de bloemenpracht in het stadspark en de Paddenhoek vol met gevoelige orchideeën bewijzen dat aankoop en gericht beheer van natuurgebieden de beste garantie is op behoud en ontwikkeling van de Aalsterse natuur.
De auteurs van het boek, Daan Stemgée en Katrien Buysse, en het bestuur van Natuurpunt Aalst werkten samen met diverse overheden. Burgemeester D’Haese en schepen Beulens en gedeputeerde Riet Gillis zorgden voor een voorwoord en gewaardeerde steun voor dit project, samen met vele andere partners.
Natuurpunt hoopt dat het boek de Aalstenaars zal bewuster maken van de schoonheid van de natuur in eigen stad en van het nut om ze te beschermen en verder uit te bouwen. Er zijn vlakbij huis nog zo veel onbekende mooie groene hoekjes te verkennen per fiets of te voet. Een gratis beschikbare natuurrijkdom die onder de huidige coronamaatregelen extra waardering krijgt. De opbrengst van het boek wordt volledig geïnvesteerd in de aankoop van bijkomende Aalsterse natuur.
Meer info op www.aalstnatuurlijk.be of via info@aalstnatuurlijk.be Het boek kan besteld worden voor afhaling bij Fixit-Aalst (Moorselbaan 395 te Aalst) door 30 euro over te schrijven op het rekeningnummer van Natuurpunt Aalst: BE70 9792 1409 0725 met vermelding “Boek Aalst Natuurlijk + JE NAAM”. Indien je kiest voor thuislevering schrijf dan 37 euro over en vermeld ook je adres. Vanaf 11 mei is het boek verkrijgbaar aan 30 euro bij Fixit-Aalst (Moorselbaan 395), Trekking (Oude Gentbaan 255) en Horta Opwijk (Stwg. op Dendermonde 1a).