Natuurpunt Ninove blaast 40 kaarsjes uit…

Natuurpunt Ninove kleurt smaragd: ze gaat maar liefst haar veertigste werkingsjaar in. Tijdens een gesmaakte nieuwjaarsreceptie blikte ze even terug maar vooral vooruit. Traditiegetrouw bekijkt de natuurvereniging bij het begin van een legislatuur waar de Ninoofse natuur momenteel staat, welke de context en uitdagingen zijn en in welke richting verder dient gebouwd. De vrijwilligersvereniging heeft de voorbije kwarteeuw -met de steun van de Vlaamse overheid en de stad- maar liefst 190 ha Ninoofse natuur weten veilig te stellen en uit te bouwen. Dit voornamelijk in de Dendervallei en Beverbeekvallei. Deze worden beheerd in samenwerking met 12 landbouwers en een uitgebreide ploeg gemotiveerde medewerkers. “We doen dat niet alleen voor de natuur of voor onze 631 Ninoofse- of meer dan 5000 lid-gezinnen in de Denderregio, maar ook voor de gezondheid, het erfgoed, de ontspanningsmogelijkheden, ons klimaat, ieders veiligheid en het welbevinden van alle Ninovieters”, aldus de voorzitter. Natuurgebieden zijn geen privaat bezit, maar krijgen een eeuwigdurende publieke erfdienstbaarheid zodat ze elke inwoner van Ninove voor altijd zuiver lucht, gezonde bodem, water en natuur kunnen blijven aanbieden.

De voorzitter bedankte alle voorgaande coalities voor hun wezenlijke bijdrage aan deze realisaties. Zonder hun steun zou de Ninoofse natuur niet staan waar we nu staan. Natuur behouden, herstellen en de kwaliteit verbeteren vergt een langetermijnvisie en positieve samenwerking. Natuurpunt Ninove voegt er haar enthousiasme, idealisme en volgehouden wilskracht aan toe. Met een relatief kleine stedelijk investering per jaar heeft men aanzienlijke investeringen in de natuur van hogere overheden naar Ninove kunnen trekken. De lokale groep vrijwilligers staat in voor de fondsenwerving, de restfinanciering, het opvolgen van een aantal kritieke soorten en biotopen en het beheer op het terrein. De bijdrage van de stad heeft ook die mensen de nodige ademruimte gegeven.

Het werk is niet af. Pas als alle gebieden compact aaneengesloten gehelen zullen zijn, komen efficiënte en effectiviteit ten volle tot hun recht. Met op dat ogenblik grote meerwaarden voor de Ninovieter, zowel op het vlak van biodiversiteit, recreatie, klimaat, en als veiligheid tegen overstromingen. Vooral dat laatste wordt hoe langer hoe meer urgent. Het is niet de vraag óf er ooit hier in Ninove een waterbom zal vallen, de vraag is wannéér. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank en nog een lange volgehouden inspanning voor de boeg. We zijn ruw ingeschat ergens halverwege.

De vereniging is benieuwd naar wat het nieuwe stadsbestuur wil doen voor de natuur. Er is al een samenwerking lopend waarin er nog voor 7 jaar ruimte is voorzien voor de aanplant van geboortebos, maar er zijn veel meer ideeën en de uitdagingen voor de natuur en het klimaat zijn torenhoog. Zoals bij elke nieuwe legislatuur ligt opnieuw een lijstje met constructieve voorstellen klaar. Natuurpunt Ninove zal hierover de dialoog aangaan. Ze gaat eerstdaags langs bij de bevoegde schepen om beleidsvisies uit te wisselen.

De natuurvereniging wil blijven focussen op de belangrijkste functie van de winterbedding van de Dender en haar vertakkingen: mensen beschermen en een samenhangende ruimte voorbehouden voor natuur en water. Het is algemeen aanvaard dat natuur gebaseerde oplossingen niet alleen de goedkoopste, maar de meest efficiënte oplossingen zijn. Natuurpunt gaat daarbij een constructief overleg aan met iedereen van het platteland. De natuur-, klimaat- en landbouwuitdagingen zijn ook van die aard dat we ons geen verdeeldheid kunnen permitteren. De meeste van de negen concrete beleidsvoorstellen die de natuurpunters op de receptie te horen kregen, focussen dan ook op die uitdagingen.

Natuurpunt Ninove zet al haar voormalige en actuele vrijwilligers uitgebreid in de bloemetjes. Tevens lanceert ze een oproep naar wie zich wil inzetten voor de Ninoofse natuur, om zich aan te melden.  Geen voorkennis vereist, mensen kunnen en mogen groeien. Alvast welkom. Info: ninove@natuurpunt.be

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *