Natuurpunt Aalst kon het voorbije weekend terug goed nieuws naar voor brengen op haar nieuwjaarsreceptie, die zaterdag jongstleden plaats vond in het Onthaalcomplex aan de Keizershallen in Aalst. In het jaar 2023 zijn er tal van mooie prestaties geleverd. Natuurpunt opende een nieuwe wandelroute in de Wellemeersen en startte een achtste natuurproject aan Overhamme-Muisken. Tientallen enthousiaste natuurliefhebbers kwamen op diverse plaatsen in totaal drieduizend boompjes planten in Beneden Dender-Gijzegem en in Ten bos, goed voor 15.000 m2 extra bos in Aalst. Door de vele milde giften was het mogelijk om 7,3 hectare grond aan te kopen in 2023, vooral in Beneden-Dender en Kapellemeersen.
Natuurpunt beheert in Aalst al 135.5 ha waar we de natuur terug laten floreren en ook aan gericht waterbeheer doen om de effecten van de klimaatverandering op te vangen. Door de inrichting van natte natuur in Honegem, Gijzegem-Grote meers en Kapellemeersen draagt Natuurpunt bij aan de preventieve aanpak van de recente overstromingen. De Aalstenaars blijven Natuurpunt steunen door lid te worden samen met 1506 andere Aalsterse gezinnen, dat is ongeveer 4% van de huishoudens.
Naar jaarlijkse gewoonte sinds 2014, is de Groenen Ajoin uitgereikt aan een Aalstenaar die zich het voorbije jaar bijzonder heeft laten opmerken ten bate van de natuur. De jury van Natuurpunt Aalst koos voor het thema “Duurzame voeding met respect voor de natuur”. De transitie naar een gezonde leefomgeving kan alleen door een versnelde en coherente overgang richting agro-ecologische landbouw binnen milieugrenzen en met positief effect voor de natuur.
Daarom werd de tiende Groenen Ajoin uitgereikt aan Bioboerderij De Loods en stadsCSA De Hoezekouter. Zij staan beide symbool voor de vele Aalsterse ondernemers die enthousiast werken aan lokaal geproduceerde, duurzame, eerlijke en gezonde biovoeding en daar extra waardering voor verdienen. Bioboeren Bruno en Dirk (en Claudine) mogen voortaan aangesproken worden als “Groenen Ajoin” !
(Foto: KB)