Aalst wil minstens 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad, haar inwoners en bedrijven die er gehuisvest zijn. In het voorjaar werd met lokale sleutelfiguren uit verschillende sectoren volop gewerkt aan een klimaat-actieplan. Nu is het aan de burger. De uiteindelijke doelstelling is klimaatneutraal te worden. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA): “Stad Aalst ondertekende op 30 maart 2021 voor de tweede keer het Europese Burgemeestersconvenant. Hiermee engageert de stad zich om tegen 2030 minstens 40% minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Klimaatneutraal betekent dat we netto geen broeikasgassen meer uitstoten. Als toonaangevende centrumstad hebben we de morele plicht om beleidsdaden zoveel als mogelijk te toetsen aan het Europese Burgemeesters-convenant, alsook om te luisteren naar wat u als Aalstenaar ervan denkt.”
Schepen van Milieu & Natuur Katrien Beulens (onafhankelijk): “Om de uitstoot te verminderen zullen we de komende jaren hard moeten werken. De stad doet een beroep op de ideeën en kennis van verschillende partners. In mei zaten we samen met deskundigen en mensen uit het werkveld. De uitdaging was acties te formuleren die de CO2-uitstoot gevoelig verlagen. Nu gaan we de Aalstenaar bevragen.”
Ook de Aalstenaars kunnen hun stem laten horen. Binnenkort lanceert de stad een burgerbevraging. Aalstenaars kunnen daar ideeën delen en feedback geven op klimaatacties. Hoe je kan deelnemen lees je in de CHIPKA van oktober 2021. Daarnaast zal de stad met een select groepje burgers in dialoog gaan. Deze groep wordt door middel van een loting samengebracht. We kiezen bewust voor deze strategie om zo een representatieve groep samen te stellen. We willen niet alleen klimaatvoorvechters aan tafel maar ook mensen die minder met dit thema bezig zijn. Zo houden we de vinger aan de pols. Hou de komende dagen de brievenbus goed in de gaten want alle brieven zijn net de deur uit.
Schepen van Milieu & Natuur Katrien Beulens (onafhankelijk): “In Aalst wordt 40 procent van de uitstoot veroorzaakt door gezinnen en 24 procent is te wijten aan het verkeer. Samen goed voor 64 procent. Dit cijfer willen we ferm doen dalen en daarvoor hebben we de Aalstenaars nodig. We zijn op zoek naar ideeën en voorstellen die aanslaan.”