Naar een concreet Herzeels engagement voor het klimaat!…

Gemeentehuis Herzele Persregio DenderWe kunnen er niet naast kijken, iedereen voelt dat er wat loos is rondom ons, stormen nemen toe, winters zijn geen winters meer. De planeet heeft het moeilijk en stevent volgens de wetenschappers van het IPCC op een catastrofe af als we de temperatuur-stijging niet beperken tot max. 1 ° C. In Parijs heeft de wereld na lang twijfelen een eerste maar onvoldoende stap gezet die de vroegere afspraken van de Kyoto akkoorden moet vernieuwen. Tot nu toe heeft Herzele ter zake geen engagement genomen, wat toch een beetje pover is voor wereldburgers. Wel houden we sinds een aantal jaren statistieken bij van ons energieverbruik, hebben we zonnepanelen op de Steenoven, re-lighten en isoleren we wel iets. We doen dus wel iets, maar van een consequente georganiseerde aanpak is geen sprake. Voorlopig behalen we dan ook een aantal kleine resultaten. Goed, maar onvoldoend om ons energieverbruik tegen 2020 met 20-30 % te reduceren. Twintig procent, dat is het cijfer die de Europese Unie vooropstelt, dertig is het percentage dat volgens wetenschappers dichter bij de waarheid ligt om die temperatuurstijging te beperken. Op ons elektriciteitsverbruik hebben we volgens de (overigens degelijke) brochure die het personeel opmaakte nog een goed zicht: Verbruik 2013: 619.218 Kwh – Verbruik 2014: 570.731 Kwh – Doelstelling 2020 – 20 %: 495.375 Kwh – Doelstelling 2020 – 30 %: 433.454 Kwh.

De stappen die we tot nu toe voorwaarts gezet hebben zijn voor de helft afkomstig van het aanpakken van een aantal grote projecten (Steenoven). De andere helft is eenvoudigweg afkomstig van het sluiten van een aantal gebouwen (GBS Hillegem, Pastorij Steenhuize, KBO Steenhuize). We mogen verwachten dat de opening van een nieuwe sporthal de cijfers in 2016 opnieuw gaan op het niveau brengen van daarvoor. Er is dus werk, werk en werk op de planken om Herzele wat te laten blinken op vlak van klimaat. LEEF! stelt voor dat wij het burgemeestersconvenant ondertekenen en concreet uitwerken. Er moe teen beleidsplan gemaakt worden dat op alle vlakken rekening houdt met wat wij op dit moment kunnen veranderen, als is het maar om de komende generaties ook nog wat lucht en adem te gunnen. Er is veel te doen, maar het positieve is dat er ook veel kan gedaan worden. Een greep uit maatregelen in andere gemeenten: ondersteunen van een energiecoöperatie die inzet op hernieuwbaar – fossielvrij investeren – energiezuinig wonen – slim de eigen gebouwen en het openbaar domein verlichten – investeren in de interne mobiliteit – isoleren van onze gebouwen – auto- en fietsdelen stimuleren – delen en hergebruik stimuleren (kringloop, repair-cafés etc…) – een duurzaam lokaal aankoopbeleid lanceren – lokale productie en korte keten stimuleren – een gemeentelijk bos aanleggen.

Meten is weten, zegt men dan. Het eerste wat we dan moeten doen is een nulmeting maken en met infrarood de verliesposten van Herzele bekijken. LEEF! stelt dan ook voor om ook deze stap vandaag al te zetten. Aldus Filip De Bodt van LEEF.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *