Volgens N-VA Herzele dreigt de financiële toestand van de gemeente Herzele te ontsporen door de inflatie. Op die manier constateert men een tekort van 730.000 euro. De N-VA fractie waarschuwt al jaren voor de slechte financiële toestand van de gemeente Herzele en uitte al meermaals haar bezorgdheid over de hoge schuldgraad. Tijdens de afgelopen gemeenteraad van september werd de jaarrekening van de gemeente besproken. Daaruit bleek helaas opnieuw dat de financiële toestand van de gemeente in heel nauwe schoentjes zit.
De schuldgraad van de gemeente blijft nog steeds torenhoog en bedraagt 25% meer dan de schuld van de gemiddelde Vlaamse gemeente. Patricia Van Ruyskensvelde: “Om het concreet te maken, rust er een schuld van 1.638 euro op de schouders van elke inwoner. Voor een gemiddeld gezin van 4 is dat een schuld van maar liefst 6.552 euro.”
Daarnaast werd er in 2021 nog maar een uiterst klein overschot geboekt, terwijl er het jaar ervoor nog een overschot was van ongeveer 1 miljoen euro. Als we rekening houden met de schulden die de gemeente nu voor zich uitschuift – maar die later wél nog betaald moeten worden – is er zelfs een tekort van maar liefst 730.000 euro.
Timothy Desmet (N-VA) trekt andermaal aan de alarmbel: “Men schuift de schulden nu voor zich uit maar deze strategie dreigt eerder vroeg dan laat als een boemerang in het gezicht van dit gemeentebestuur terug te komen. Als er niet dringend wordt ingegrepen dreigt de jaarrekening van de gemeente Herzele volledig te ontsporen. Er zijn te weinig reserves om de hogere kosten door de inflatie, zoals de hogere lonen en de hogere pensioenen van het gemeentepersoneel, de stijging van de bouwkosten en de torenhoge energiekosten op te vangen.”
Het gemeentebestuur kon nog geen antwoord geven op de vraag welke dringende maatregelen er genomen zullen worden om deze financiële schok op te vangen. “De N-VA fractie is alvast zeer ongerust over de financiële toestand van de gemeente en roept het gemeentebestuur van Herzele dan ook op om dringend orde op zaken te stellen. Er zullen ingrijpende maatregelen nodig zijn want de explosieve toestand van de gemeentefinanciën zal niet afkoelen door de verwarming een graadje lager te zetten. Het meerjarenplan zal flink moeten bijgestuurd worden of we dreigen echt in de problemen ze komen”, besluit Toon De Bock.