Op de gemeenteraad van 29 januari 2019 keurde de N-VA fractie zowel de budgetten voor de stad, het OCMW en het AGB af. Deze goedkeuren zou een slecht signaal naar de burgers zijn. De autofinancieringsmarge, het verschil tussen het saldo van de exploitatie dat gebruikt kan worden voor de vereffening van de leningsuitgaven en het daadwerkelijk bedrag van de lenings-uitgaven, staan fel in het rood. Bij de stad gaat het om 607 324 euro, bij het AGB om 3 284 392 euro en bij het OCMW om 730 627 euro. Dit betekent dat er geen ruimte meer is voor nieuwe investeringen en leningen. Van de financiële schulden gezwegen. De stad heeft een schuld van 61 422 070 euro, het AGB 11 977 558 euro en het OCMW 14 129 793. De in de vorige legislatuur beloofde daling van de personenbelasting is dus niet aan de orde. De opcentiemen verhogen van 881,62 opcentiemen naar 981, 62 opcentiemen. De gemeentebelasting voor gezinnen gaat van 50 naar 70 euro en de handelaren hun taksen op reclame drukwerk wordt verdubbeld.
De N-VA fractie vraagt zich af waar de verantwoordelijkheid ligt. Bij Open-VLD en CD&V die voorbije 6 jaar de touwtjes in handen hadden of bij de legislatuur ervoor waar ook SP.a in zetelde? Het is wel duidelijk dat de laatste jaren het budget, de langetermijnvisie en de doelstellingen niet door een goede huisvader beheerd werden. We moeten kunnen groeien als stad, dit kan door de moeilijke financiële situatie waarin we verkeren niet meer. Het wordt een flinke uitdaging om tegen 2024 alles terug in goede banen te hebben.
De sluiting van het open dok ‘Den Bleek’ is ook een doorn in het oog van N-VA. Deze partij vraagt zich af of er wel degelijk naar een oplossing gezocht werd. Of had het bestuur de creativiteit niet om naar een degelijke oplossing te zoeken? Heel wat burgers brainstormden er over. Had men 10 jaar geleden al naar oplossingen gezocht dan kon de burger deze zomer terug genieten van het openluchtzwembad aan de stadsrand.
Een bedenking die de fractie zich maakte wat kinderarmoede betreft. Volgens de cijfers van Kind en Gezin leven in Geraardsbegen 21,1% van de kinderen in kansarme gezinnen, in 2007 was dit 5%. Er wordt volgens de ingekeken budgetten, meer geld gespendeerd aan de erediensten dan aan de strijd tegen kinderarmoede. Tijd voor verandering? De N-VA gemeenteraadsleden, Sarah-Amilia Derijst en Ilse Roggeman, zullen vanuit de oppositie toezien op het reilen en zeilen in Geraardsbergen.