Monument wordt nieuwe thuis voor drie gezinnen!…

Vandaag vond in de gemeente Letterhoutem, een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem, een feestelijke inhuldiging plaats van de gerestaureerde pastorie. De inhuldiging werd bijgewoond door burgemeester Tim De Knyf (NH), enkele bevoegde schepenen, en omwonenden. Het beschermd monument, dat dateert van 1780, stond jaren leeg maar is nu helemaal gerestaureerd en getransformeerd tot drie sociale appartementen. Het werd een uniek sociaal woonproject dat geklasseerd is. Ook één van de laatste bewoners van de pastorie was aanwezig tijdens de inhuldiging. Hij woont zelf ondertussen in een appartement in de tuin van de pastorie. De inhuldiging werd gevolgd door een receptie.

De pastorie in Letterhoutem, wie opgroeide in de buurt kent het dorpszicht en dagelijks passeren heel wat mensen dit sinds 2003 beschermd monument. Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek zorgde, samen met aannemer Monument Vandekerckhove, architectenbureau Mas en in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed, voor een totale restauratie aan buiten- en binnenkant. De pastorie werd niet alleen gerestaureerd maar ook herbestemd en ingedeeld in 3 appartementen die weldra hun nieuwe bewoners verwelkomen.

De pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie werd opgericht in 1780 in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij. Boven de deur werd het wapenschild van abt Gudwalus Seiger van de Sint-Pietersabdij verwerkt. Hij was de voorlaatste abt van de Sint-Pietersabdij (1760-1789). De abdij was toen de rijkste abdij der Nederlanden. Deze rijkdom spiegelde ook af op de door de abdij opgerichte pastorieën.

Het was Vlaams minister Paul Van Grembergen, in 2001 bevoegd voor Monumenten en Landschappen, die de beschermingsprocedure startte voor 41 pastorieën in het kanton Aalst waaronder de “Pastorie Heilige Kruisverheffingparochie” van Letterhoutem.

In 2018 kende toenmalig Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois  een premie van 438.359,94 euro toe voor de restauratie van de pastorie. “Het is de eerste keer dat een project voor sociale huisvestingsbouw voorrang krijgt bij het verwerven van een erfgoedpremie. Een rechtstreeks gevolg van de wijziging van het ministerieel besluit aangaande voorafnames voor toekenning van erfgoedpremies. Deze Vlaamse regering investeert volop in de zinvolle herbestemming van beschermde monumenten!”, zo zei minister-president Geert Bourgeois toen.

Erfgoed en sociale huisvesting. Het is geen evidente combinatie maar het kan zeker. SHM Denderstreek heeft verschillende projecten waarbij ze bestaande en vaak beschermde gebouwen renoveert en herbestemt tot sociale huisvesting. Het is wel uitzonderlijk dat het deze keer een pastorie betreft die ook aan de binnenkant beschermd was. Ook de aangebouwde serre die gebruikt werd voor de druiventeelt moest volledig gerestaureerd worden. “De bescherming van de binnenkant bracht extra uitdagingen met zich mee, zeker in combinatie met de herbestemming tot 3 appartementen” zo vertelt Steven Hutse, Adjunct algemeen directeur van SHM Denderstreek. “Maar de goeie samenwerking met agentschap Onroerend Erfgoed, architect MAS en Monument, zorgen ervoor dat we hier vandaag drie appartementen als toekomstige thuis kunnen verhuren”.

Sint-Lievens-Houtem heeft als landelijke gemeente een bindend sociaal objectief van 95 woonentiteiten. Dat is het aantal sociale huurentiteiten die ze op haar grondgebied moet verwezenlijken en waarvan er 23 gerealiseerd zijn.  SHM Denderstreek heeft met het woonuitbreidingsproject “Hoeksken-Paardenmarkt” 66 woningen en appartementen op de planning staan. Dat is ook nodig want voor Sint-Lievens-Houtem staan er 803 kandidaat-huurders op de wachtlijst. Het merendeel van deze kandidaten zijn alleenstaanden (468) of koppels of éénoudergezinnen (209) die omwille van hun sociale en familiale leven graag in eigen gemeente willen blijven wonen. Geen evidentie gezien de beschikbare sociale woonentiteiten. “Binnen ons werkingsgebied willen wij als huisvestingsmaatschappij oplossingen aanreiken aan de steden en gemeenten voor de uitvoering van hun sociaal woonbeleid, “ aldus Eddy De Vlieger, Algemeen directeur van SHM Denderstreek. “Samen met hen willen we de uitdagingen binnen hun werkterrein aanpakken en tegemoet komen aan de behoeften op het vlak van sociale huisvesting.”

Op zondag 24 april, Erfgoeddag, zal de pastorie ook uitzonderlijk kunnen bezocht worden. Bezoekers kunnen zich vooraf aanmelden (met vermelding van het tijdsblok van uw voorkeur: 9u-10u30 of 10u30-12u of 12u30-14u of 14u-15u30 of 15u30-17u) via communicatie@shmdenderstreek.be .

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *