Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt de middeleeuwse burcht in Ninove voorlopig als archeologische site. Na het openbaar onderzoek zal de minister beslissen of het terrein definitief beschermd wordt als archeologische site. “De meeste middeleeuwse burchtsites aan de Dender zijn doorheen de tijd volledig verdwenen, maar in Ninove is dat niet het geval”, vertelt minister Matthias Diependaele. “Om dat archeologisch bodemarchief te bewaren voor en door te geven aan de toekomstige generaties start ik met deze voorlopige bescherming de beschermingsprocedure op. Binnen negen maanden weten we of de definitieve bescherming er kan komen.”
In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal motteversterkingen in dorps- of stadscontext bewaard zijn. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “De burcht van Ninove vormt één van de vroegste voorbeelden van een motte langs de Dender en een van de weinige stedelijke motteversterkingen die gespaard zijn gebleven van urbane ontwikkeling op en rond de site. Dit zorgde voor een goede bewaringstoestand van het archeologisch bodemarchief, maar biedt ook de mogelijkheid om de site te bestuderen in relatie tot de ontwikkeling van de stad en het omgevende landschap.”
Verder is de site bijzonder door haar complexe ontwikkelingsgeschiedenis, een zeldzaam visueel restant van de burchtgracht en de nog levend gehouden herinnering aan de burcht bij de inwoners van Ninove. Om het archeologisch bodemarchief te bewaren voor de toekomst en om ervoor te zorgen dat bij het gebruik van het terrein rekening wordt gehouden met de aanwezige erfgoedwaarden beslist minister Matthias Diependaele tot een voorlopige bescherming van de zone als archeologische site.