Aanstaande zondag 11 juni vertrekt Aalstenaar Lander Wantens voor een indrukwekkende fietstocht van 6000 km. De komende twee maanden zal hij 20 landen doorkruisen. Op deze manier wil Lander op zoek gaan naar voorbeelden van goede praktijk hoe burgers en overheden het verschil willen maken ten voordele van het klimaat. Ongetwijfeld zal Wantens ook heel wat reacties kunnen opmtekenen n.a.v. de recente beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. De fietstocht wordt ongetwijfeld een fysieke beproeving voor de 25 jarige Wantens. Hij zal niet minder dan 50.000 hoogtemeters moeten overwinnen. “In de Alpen zal ik de Stelvio overwinnen, Ook het Tatra gebergte staat op het programma. Dat zal niet evident zijn met 40 kg bagage maar ik heb een tentje, een matje, een slaapzak, kookgerief, een EHBO-kit, kledij en voeding nodig voor dit avontuur.” Voor de Aalstenaar is dit niet de eerste fietsuitdaging. Wantens deed al een fietsreis in Nieuw-Zeeland, fietste al eens naar Noorwegen en fietste in 2015 – samen met Johan Museeuw – op 1 dag van 380 km van Parijs naar Brussel voor Climate Express.
Maar naast deze fysieke inspanning wil Wantens deze fietstocht vooral doen voor de goede zaak. “Onderweg wil ik lokale organisaties en initiatieven in beeld brengen”, zegt hij. “Ik wil mensen interviewen die bezig zijn met de klimaatzaak en alles posten op mijn blog. Op die manier kunnen geïnteresseerden mijn avonturen volgen.” Zo wil hij o.a. ook Freiburg in beeld brengen. “Een stad die ons heel wat kan leren op het vlak van ecologie, mobiliteit en ruimtelijke inrichting”, vindt Wantens. Maar ook steden als Ljubljana en Stockholm (beiden in het verleden bekroond als ‘green capital’, n.v.d.r.) staan ook op het programma. In Bologna wil Wantens proeven van sterke burgerparticipatie en in Hongarije zal hij onderzoeken hoe het is gesteld met de waterkwaliteit van de Donau na de ramp met het Aluminium slib een aantal jaar terug.
En hoe is het gesteld met de radioactiviteit 31 jaar na de kernramp in Tjernobyl (Oekraïne)? “Tijdens mijn tocht heb ik ook een stralingsmeter (geigerteller) op zak. Op die manier wil ik te weten komen hoe het gesteld is met de radioactiviteit in de buurt van huidige en oude centrales.” Wantens wil praten met de bewoners en te weten komen wat een kernramp, vlakbij in Europa, teweeg brengt. U kan het relaas van Lander Wantens volgen op zijn blog www.buitenlander.blog