Bij de lokale politie van Denderleeuw en Haaltert kreeg men gedurende de laatste vijf jaar zo tussen de 300 en 400 meldingen van inbreuken op het dierenwelzijn binnen. Dit houdt in dat er streng toezicht wordt gehouden op de naleving van de wetgeving rond dierenbescherming, maar ook consequente bestraffing bij overtreding van de wet wordt toegepast. Kristof Slagmulder van Vlaams Belang Denderleeuw vroeg schriftelijk de cijfers op van alle interventies die er tijdens de laatste legislatuur werden uitgevoerd, en in hoeveel van de gevallen daadwerkelijk een proces verbaal werd opgesteld. De meldingen komen heel divers binnen: hondengeblaf, dierenverwaarlozing, loslopende dieren… Deze kaderen ook vaak in burenruzies. Er kunnen geen getallen op geplakt worden over hoeveel effectieve meldingen dierenverwaarlozing het gaat sinds begin 2019. Van ernstige inbreuken wordt steeds PV opgesteld. “Wanneer we effectief op registratie ‘dierenbescherming (inbreuk algemeen)’ zoeken, tellen we van 01 januari 2019 tot nu tussen de 300-400 meldingen,” schrijft de correspondent. Er kan niet worden nagegaan of er daar effectief sprake was van dierenmishandeling.
Eigenaars worden aangespoord zich in regel te stellen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een schuthok voor weidedieren, en dit wordt ook opgevolgd. Alles wordt geregistreerd in meldings- en interventiefiches. Sinds 01 januari 2019 zijn er 17 PV’s dierenwelzijn opgesteld voor de gemeente Denderleeuw. Sinds 01 januari 2019 zijn er van die 17 PV’s 2 inbeslagnames van dieren in Denderleeuw.
Voor hondengeblaf of loslopende dieren kan een GAS-boete worden opgesteld, maar voor dierenverwaarlozing wordt altijd een Proces Verbaal (dierenwelzijnswet) opgesteld en nooit een GAS-boete.