De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese uit Aalst werd deze morgen door de lokale politie van Aalst op de hoogte gebracht van een lekkende oplegger die geparkeerd staat in een bedrijventerrein. Meteen werd er de Civiele Bescherming erbij geroepen om het goedje, waar een reukje aanhangt, op te kuisen. “De feiten: door de Lokale Politie van Aalst werd ik op de hoogte gesteld dat een oplegger met restanten van de ontkleuring van brandstof staat te lekken op de openbare weg in Erembodegem. Het veiligheidsaspect: we beginnen een onderzoek. De betrokken oplegger heeft een Franse nummerplaat en staat ingeschreven op een Nederlandse firma. De vrachtwagen – welke normaal dient voor het vervoer van voedingswaren – werd omgebouwd tot een ordinair mengvat om rode huisbrandolie te ontkleuren om als diesel te verkopen.
Ik voel dat we dicht bij een crimineel netwerk komen. De maatregel: De vrachtwagen vertoont een lek waardoor er chemisch afval op de openbare weg druppelt. De openbare veiligheid en volksgezondheid worden bedreigd zodat maatregelen zich opdringen. Ik neem onmiddellijk een burgemeestersbesluit om het voertuig te laten takelen. Met dank aan de Civiele Bescherming waardoor de vrachtwagen met chemisch afval wordt afgevoerd naar Melsele voor sanering. Dank ook aan de lokale politie, brandweer en milieudienst voor de perfecte samenwerking … De Belgische Justitie: Justitie is al 6 maanden bezig met het dossier (sic), maar ik vind het bedroevend dat niemand die op de hoogte moest worden gebracht, ook op de hoogte werd gebracht … Intussen heeft Lokale Politie Aalst briljant opsporingswerk verricht. We kennen de aankoper van de truck. Een persoon die gekend staat voor zware criminele feiten. Al gauw kom ik uit op linken met witwassen, wapens en munitie, verdovende middelen en criminele organisatie.”
“Pittig detail nog: een verdachte zou de feiten hebben gepleegd, of er medewerking aan hebben verleend, tijdens zijn penitentiair verlof en/of electronisch toezicht…De man zou nog vrij rondlopen. Zo’n zaken zijn toch behoorlijk hallucinant. Zoals professor Allemeersch van de KU Leuven enkele jaren geleden zei: “een privébedrijf dat gerund zou worden zoals de Belgische Justitie was al lang failliet.” Maar we werken verder!” besluit Christoph D’Haese.
(Foto: D’Haese)