Lokaal Bestuur Denderleeuw houdt info-avond over gevaar van phishing en hacking…

Het Lokaal Bestuur van de gemeente Denderleeuw en de lokale politie uit de zone Denderleeuw/Haaltert slaan de handen in elkaar en nodigen alle inwoners uit op donderdag 12 oktober om 20.00 uur in het Koetshuis (Stationsstraat). ‘Laat je niet hacken!’ Cybercrime-expert Mathieu Verschraege geeft voor al wie interesse heeft een toelichting over de nieuwste trends op niveau van digitale oplichting. “Veiligheid blijft zowel offline als online één van onze prioriteiten”, zegt burgemeester Jo Fonck. “De laatste jaren merken we een flinke stijging in cybercriminaliteit. Waar vroeger criminelen aan de haal gingen met de inhoud van je handtas, zijn ze nu uit op je wachtwoorden, bankrekeningnummer, etc. In de media lees je bijna dagelijks verhalen van mensen die opgelicht zijn via sociale media, platforms voor tweedehandsverkoop, via Whatsapp, … Hoe vaak laten we die verhalen niet aan ons voorbijgaan en denken we dat het bij ons niet zal gebeuren?”

“Helaas worden cybercriminelen alsmaar handiger en sluwer in het ontfutselen van persoonlijke informatie”, zegt Wim Vaerenbergh, commissaris van de recherche bij de politiezone Denderleeuw/Haaltert. “Ze geven zich uit als je zoon of dochter met een nieuw telefoonnummer, sturen je een e-mail uit naam van je bank en laten je naar een ‘valse’ inlogwebsite surfen, bellen je op en klinken zeer geloofwaardig of je krijgt een e-mail dat je geld terugkrijgt van de belastingen, … In 2021 werden in België 4,5 miljoen meldingen gemaakt van phishing via safeonweb.be, het Belgisch Centrum voor Cybersecurity. In dat jaar werden in totaal 92.763 misdrijven aangemeld bij de politiediensten. In 2022 kregen wij in onze zone 301 klachten binnen en voor 2023 ligt dit in dezelfde lijn want we zitten voorlopig al aan 195 klachten. Voor onze politiemensen zijn dat soort klachten bijna dagelijkse kost en ze vergen ook veel politiecapaciteit. Ze zorgen bovenal ook vaak voor een indringend slachtofferschap.”

“Iedereen heeft al eens verhalen gehoord via de media, maar buiten dat we alert moeten zijn, blijft er niet veel hangen”, gaat schepen Marleen Van der Hoeven verder. “Vaak ontbreken de tips of kennis om de digitale dieven te slim af te zijn. Daarom slaan de lokale politiezone, onze dienst Veiligheid en Digipunt de handen in elkaar en houden ze een interactieve lezing boordevol nuttige tips. De lezing is volledig gratis. Om organisatorische redenen vragen we enkel vooraf in te schrijven via veiligheid@denderleeuw.be of telefonisch via 053 640 646.”

“Ondanks het feit dat online criminaliteit steeds vaker in de media komt, moeten we ook waakzaam zijn voor alle andere offline types van criminaliteit. In Denderleeuw dragen ook onze BIN’s, Buurt Informatienetwerken, mee aan de veiligheid voor onze burgers. Na de lezing over cybercriminaliteit maakt de lokale politie nog even tijd vrij om geïnteresseerden te informeren over onze BIN’s”, besluit Fonck.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *