Denderleeuw zet al bijna 10 jaar in op opbouwwerk om de algemene werking van het Lokaal Bestuur te ondersteunen. Dit gebeurt niet alleen vanuit de gemeentelijke diensten zelf, maar
voortaan ook met twee nieuwe partners. Samen met Lejo vzw en Groep Intro vzw werkt Lokaal Bestuur Denderleeuw aan de samenhorigheid en fijn samenleven in de gemeente en zet het verder in op het gelijke kansenbeleid. “Voor het opbouwwerk in Denderleeuw gaan we met twee nieuwe partners in zee: Lejo vzw zal zich toeleggen op het jeugd- en schoolopbouwwerk en Groep Intro vzw zal inzetten op buurtopbouwwerk en sociale begeleiding binnen het project ‘Leeuwbrug Beweegt’. Door verschillende partners in te zetten bij diverse doelgroepen kunnen we gericht aan de slag. Zo kunnen we inspelen op de noden bij verschillende mensen en in buurten leven. Gelijke kansen betekent niet één aanpak hanteren, maar op maat werken”, zegt schepen voor Gelijke Kansen Sofie Renders.
“Onze diensten vangen die noden verder op via ons eigen aanbod: de diensten van het Sociaal Huis en Huis van het Kind, het Digipunt voor e-inclusie, de inclusieambtenaar, de pedagogische coach van het opvoedingspunt en onze coördinator kinderarmoede. Deze zomer start in Denderleeuw ook een seniorenconsulent die senioren zal trachten te bereiken en uit hun isolement halen. Dit versterkt ook het aanbod dat we via het Zorgloket aanbieden”, gaat schepen Renders verder.
“Toch is extra ondersteuning nodig om aan iedereen tegemoet te komen en we zijn dan ook tevreden om met deze twee vzw’s aan de slag te kunnen. De inzet van opbouwwerk in Denderleeuw past volledig in de visie van ons lokaal bestuur”, zegt schepen voor Integratie Andy Depetter. “Om iedereen mee te krijgen hebben we aandacht nodig voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken. En dat is een breed scala aan mensen: zorgzoekenden, jongeren en ouderen of mensen die dreigen uit de boot te vallen om welke reden dan ook. Met respect voor elk individu in onze gemeente gaan we daarom verder aan de slag samen met verschillende opbouwwerkers. We blijven inzetten op een fijn samenleven en willen daarom dicht bij onze inwoners kunnen staan om hen te ondersteunen”, sluit Depetter af.
“De secundaire scholen zullen vanaf schooljaar 2024-2025 ondersteund worden door een onderwijsopbouwwerker via Lejo vzw. Deze persoon zal zijn focus op de leerlingen zelf leggen en op een flankerende manier de jongeren voorbereiden op het volwassen leven, de ouders betrekken bij hun studiekeuzes en opvolgen van de resultaten en de school bijstaat in hun zorgbeleid. Het vrijetijdsgebeuren en zelfredzaam maken van jongeren uit kwetsbare situaties zal, samen met het Sociaal Huis en de dienst Jeugd, mede mogelijk gemaakt worden door een nieuwe jeugdopbouwwerker”, zegt schepen voor Onderwijs Jan De Nul.
“In de wijken Leeuwbrug en Hemelrijk zetten we Groep Intro vzw aan het werk om samen met de buurtbewoners het buurtgevoel op te krikken. Er zal opnieuw een sociaal begeleider actief zijn in de Cement aan de Sint-Annakerk. Deze sociaal begeleider gaat samen met de architecten van Rots vzw aan de slag om inwoners met een renovatievraag (of renovatienood) volledig bij te staan in het kader van het project ‘Leeuwbrug Beweegt’. Via dit project proberen we de ingewikkelde informatie rond renoveren dichter bij de mensen te brengen en concreet aan de slag te gaan. Kortom, het aanbod voor onze inwoners mag er zeker zijn en daar wordt steeds hard aan verder gewerkt, zowel intern als extern”, gaat schepen Renders verder.
“Hoe beter de mensen elkaar leren kennen en zich ondersteund voelen, hoe groter de algemene samenhorigheid zal worden. Bouwen aan buurten doe je namelijk niet alleen fysiek door middel van infrastructuur, maar ook door mensen bij elkaar te brengen”, sluit schepen Depetter af.