De COVID-19-pandemie heeft een enorme impact op het samenleven ook in Erpe-Mere. Technologie blijkt in deze crisis onmisbaar. We maken massaal gebruik van digitale oplossingen om in contact te blijven met elkaar. Toch blijft een groot deel van onze bevolking verstoken van deze digitale mogelijkheden: kinderen en jongeren die thuis geen computer of internet hebben, ouderen die niet in staat zijn berichten te versturen of te videochatten, kwetsbare mensen die alle contact dreigen te verliezen. De coronacrisis vergroot deze digitale kloof alleen meer, zegt sp.a-voorzitter Kevin Knockaert. Steeds meer mensen dreigen hierdoor uit de boot te vallen, wat we niet mogen laten gebeuren. sp.a – Groen Erpe-Mere pleit daarom voor een lokaal actieplan om deze digitale kloof versneld te dichten. We zullen nog wel een tijdje in ons kot moeten blijven en fysiek contact met anderen moeten beperken. De uitdaging is dus om alle inwoners van Erpe-Mere zonder onderscheid, digitaal met elkaar te verbinden, stelt hij. Iedereen moet mee op de digitale snelweg. Een gebrek aan materiaal of vaardigheden mag daarbij geen struikelblok zijn.
Onder de noemer “iedereen mee, iedereen verbonden”, schuift sp.a-Groen voor Erpe-Mere 5 concrete pistes naar voren:
1. Toegang tot het internet. De gemeente zou in overleg moeten treden met de internetproviders om het gemeentelijk Wi-finetwerk verder uit te rollen naar meer openbare plaatsen. Daarnaast kan via groepsaankopen betaalbaar internet worden voorzien voor zoveel mogelijk gezinnen in onze gemeente. Een internetverbinding is een basisvoorziening geworden die we als gemeente maximaal moeten garanderen.
2. Toegang tot digitale toestellen. Via inzamelacties bij burgers en groepsaankopen zou de gemeente maximaal digitale toestellen ter beschikking kunnen stellen van kwetsbare burgers die op die manier verbonden kunnen blijven met de buitenwereld en met de kinderen of kleinkinderen. Bijzondere aandacht moet daarbij gaan naar leerlingen, kwetsbare gezinnen en ouderen.
3. Een digitaal welzijnshuis. De gemeente zou kunnen investeren in een digitaal welzijnshuis. Veel mensen hebben het psychisch moeilijk door de lockdown, vooral jongeren. Andere mensen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. We willen dan ook een helder en overzichtelijk online platform waarop alle hulpverlening gebundeld wordt (OCMW, Huis van het Kind, CAW, JAC, Awel, zelfmoordlijn, … ) . Voldoende en aangepaste communicatietools op maat moet die communicatie bij de verschillende doelgroepen brengen. Want net in crisistijden mag niemand verstoken blijven van de hulpverlening.
4. Virtuele knuffels. Om virtueel contact mogelijk te maken met vrienden en familie en eenzaamheid en isolement te doorbreken bij ouderen, zou de gemeente voor ouderen zowel in woonzorgcentra maar ook thuis verder moeten inzetten op initiatieven om het contact met de buitenwereld mogelijk te maken. Momenteel zijn 30 vrijwilligers daarmee bezig in de woonzorgcentra, maar door een samenwerking met een organisatie zoals ‘virtual hugs’ kan dit proces een versnelling hoger gaan.
5. Digitale vaardigheden. Tenslotte moeten we verder inzetten op de versterking van digitale vaardigheden. In de bibliotheek worden al laagdrempelige digi-uurtjes georganiseerd, maar dit aanbod mag gerust versterkt worden door hulp aan huis via bijvoorbeeld extra leerbuddy’s in te zetten bij de huiswerkbegeleiding van Katrol of vrijwilligers aan huis te laten gaan om ouderen op de digitale weg te zetten. Bij een lockdown zou de gemeente haar burgers verder kunnen helpen naar geschikte laagdrempelig (en online) opleidingsaanbod en naar hulp van op afstand.
Mensen verbinden, ongelijkheden aanpakken en ervoor zorgen dat iedereen op een volwaardige manier deel kan uitmaken van onze samenleving. Dat zijn voor ons als socialisten altijd al de uitgangspunten geweest. Vandaag moeten we ze in de praktijk brengen in een samenleving die in sneltempo digitaliseert” stelt Kevin Knockaert. Het is hoog tijd voor actie om iedereen aan boord te houden, de hele gemeente digitaal te verbinden en bestaande ongelijkheden versneld aan te pakken. De gemeente hoeft hiervoor niet van nul te beginnen. Er zijn genoeg burgers, verenigingen zoals het Fablab, bedrijven en handelaars die mee hun schouders kunnen zetten onder dit broodnodige initiatief. En tot slot kan de gemeente zelf het goede voorbeeld geven, door de gemeenteraad te livestreamen en zo dichter bij zijn burgers te brengen, besluit hij.