De gemeenteraad van Liedekerke heeft kennis genomen van de eenzijdige beslissing van de heer Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, om het takenpakket van de Civiele Bescherming te reduceren en vier van de zes kazernes te sluiten, waaronder deze van Liedekerke. Deze beslissing is geen goede zaak voor de inwoners van Liedekerke, voor de regio en bij uitbreiding voor heel België. De veiligheid moet centraal gewaarborgd blijven. De hervorming van de Civiele Bescherming is gestoeld op verkeerde uitgangspunten die niet rationeel of efficiënt zijn. Verschillende deskundigen op het terrein zeggen dat het volkomen fout is te redeneren dat voor de gespecialiseerde taken die de Civiele Bescherming voortaan zou uitvoeren, de snelheid van interventie geen belang meer zou hebben. Enkele voorbeelden: het inzetten van zwaardere pompen, het ophalen van verdachte enveloppen of pakjes (terwijl daarom soms een bedrijf wordt stilgelegd of geëvacueerd) of steunopdrachten aan de politie.
Een efficiënte taakuitvoering is zeker gebaat bij één commando en structuur, maar zeker niet bij het sluiten van de bestaande kazernes en het slechts overhouden van één eenheid of post. Met name de sluiting van de kazerne van Liedekerke is onbegrijpelijk. De eenheid van Liedekerke werd – op basis van een objectieve analyse – eerst als meest geschikte én meest kostenefficiënte kazerne gerangschikt: de post ligt het meest centraal van Vlaanderen qua aanrijtijden richting alle andere hulpverleningszones van Vlaanderen, zelfs naar Wallonië toe. Zo is bijvoorbeeld ook de afstand naar Henegouwen aanvaardbaar; de post is uitgerust met uiterst goede gebouwen. Er werd in Liedekerke tot voor kort enorm geïnvesteerd in (i) een volledig nieuw gebouwde kazerne en (ii) de modernisering van alle bijhorende gebouwen en hallen. De gemeenteraad van Liedekerke begrijpt dan ook niet dat Minister Jambon deze nieuwe en moderne gebouwen in het centrum van Vlaanderen verlaat.
De gemeente Liedekerke, hierin gesteund door talrijke andere gemeenten en – vooral – ook door haar inwoners, vecht in de meest ruime zin het besluit tot sluiting aan, maar eist gelijktijdig van de federale regering: de veiligheid van de inwoners te allen tijde te blijven waarborgen; zelf de beslissing tot uitholling van het takenpakket van de Civiele Bescherming en tot sluiting van vier kazernes van de civiele bescherming ongedaan te maken en zonder meer de veiligheid centraal te blijven waarborgen door het behoud van de kazerne te Liedekerke; wanneer de beslissing om de kazernes te sluiten niet wordt teruggedraaid, te onderzoeken op welke wijze de site, de gebouwen, het personeel en het materieel van de Civiele Bescherming te Liedekerke eventueel kan ingekanteld worden in de brandweerzone om, op deze wijze, minstens een nieuwe start te krijgen voor een gepaste civiele bescherming. Hiervoor dient de federale regering een gepaste financiering te voorzien én niet te besparen op veiligheid. Het behoud van permanent aanwezige brandweer- en ambulancediensten in Liedekerke is immers prioritair en noodzakelijk, voor de gemeente Liedekerke zelf én voor de aangrenzende regio.
De gemeenteraad drukt tot slot nogmaals nadrukkelijk zijn dank, respect en waardering uit voor alle mensen van de Civiele Bescherming en de brandweer die onze gemeente en onze regio dag-in-dag-uit helpen beveiligen, en dit in moeilijke omstandigheden. Deze motie werd voorgelegd op de gemeenteraad tijdens de zitting van donderdag 20 april 2017, en werd goedgekeurd. NVA en Vlaams Belang hebben zich onthouden.