Welke stappen bevat het vinificatieproces? Hoe stel je correct een degustatiefiche op? Wat vertelt je het etiket op een wijnfles? Welke druivensoorten vinden we terug in de Franse wijnregio’s? Wekenlang hebben de leerlingen uit de laatste graad Hotel en Restaurant-keuken gestudeerd en begrippen ingeoefend omtrent het wijnproces, Franse regio’s, druivensoorten. Op vrijdag 11 februari kunnen de Aalsterse leerlingen eindelijk hun aangeleerde kennis en vaardigheden aanwenden tijdens een uitgekiemde 14-daagse studiereis naar Frankrijk. Samen met hun leerkrachten van de Hotelschool Aalst hebben ze een boeiend studieprogramma uitgewerkt langs spraakmakende wijnstreken als Loire, Sud-Ouest, Bordeaux.
Er staan bezoeken gepland aan Frans cultureel erfgoed zoals de Loire-kastelen. Verder wordt er ook tijd uitgetrokken om Franse streekproducten en productkennis te verzamelen rond champignons, oesters van Arcahon, truffels, Calvados of kaviaar uit Périgeux,..
Overnachtingen vinden plaats in uiteenlopende hotels en eten heeft plaats in culinaire etablissementen van bistro’s tot gerenommeerde restaurants. Op vaste momenten hebben de hotelleerlingen voorbereidende of verwerkingsopdrachten omtrent de afgelegde bezoeken. Hun resultaten tijdens de studiereis zullen deel uitmaken van de eindbeslissing in juni.
Eind februari eindigt de studiereis in de champagnestreek. Wil je graag een stukje meebeleven van deze studiereis door Frankrijk? Kom dan na de krokusvakantie langs in het didactisch restaurant Terlinden en geniet van enkele aangekochte wijnen en champagnes. Je krijgt er wellicht een boeiend verhaal bovenop.