Het gemeentebestuur van Herzele heeft zich via het Lokaal Energie- en Klimaatpact geëngageerd om ondermeer tegen 2030 één boom per inwoner (18407 stuks), een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting per inwoner (9 km haag of geveltuinbeplanting) en één extra natuurperk per 1.000 inwoners (18 perken) te realiseren. Doch, van 2019 t/m 2023 zien we dat ze amper 1 enkele houtkant met 1020 struiken hebben aangeplant, nl in het gemeentelijk natuurgebied Schaubroek te Steenhuize en een 150 tal bomen her en der langs wegen en op openbare domeinen. Wij zien dat het gemeentebestuur de verantwoordelijkheid voornamelijk bij de inwoners legt door gratis 3 struiken of 1 hoogstam boom te geven aan de inwoners die erom vragen.
LEEF! &Groen stellen dat het heel anders kan: we hebben kilometers wegbermen waarvan een groot deel ideaal geschikt is om beplant te worden, in samenspraak met de landbouwers. Houtkanten, knotbomen, bomenrijen, hagen en heggen bepalen mee het uitzicht van ons traditioneel landschap, maar ze staan fel onder druk op het platteland. Nochtans zijn ze van groot belang voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, voor de opslag van CO2, het leveren van O2, het versterken van de biodiversiteit en zijn ze een wapen tegen afkalving van beekoevers en de strijd tegen erosie. Via het Vlaams Klimaatfonds en het houtkantenplan kan het gemeentebestuur zelfs 70% subsidie ontvangen met een max van 50.000€/project. Waarom wordt er zo lang getalmd? Dit plan heeft als doel het beheer en de aanleg van nieuwe houtkanten op openbaar domein te stimuleren.
Om dit aan te kaarten planten de LEEF! & Groenmandatarissen en -sympathisanten twee bermen aan in St L Esse, ter hoogte van Pardassenhoek 5 in samenspraak met twee landbouwers. Iedereen is welkom om 14.00 uur op zaterdag 2 maart.