Met het houtkantenplan wil het Lokaal bestuur van de gemeente Lede, samen met de Vlaamse Landmaatschappij en Regionaal Landschap Schelde en Durme, het landschap verrijken met bomen en struiken langs (trage) wegen. Houtkanten zijn lijnvormige landschapselementen die bestaan uit bomen en/of struiken. Houtkanten zorgen voor schaduw, verkoeling, waterbuffering, bodemerosiebestrijding, luchtzuivering, geluidsdemping, houtproductie, voedsel en schuilplaatsen voor dieren en planten.
Concreet voorziet het houtkantenplan in de aanplant van bijna 1 kilometer heggen, 300 m² houtkant en een honderdtal bomen langs (trage) wegen in Lede. De aanplant gebeurt met inheemse soorten, aangepast aan de bodem en het klimaat van onze streek. Het plan houdt ook rekening met de juridische, ecologische en landbouwkundige aspecten van de locaties. Zo wordt er voldoende afstand bewaard tot de perceelsgrenzen, de weg en de nutsleidingen, wordt er rekening gehouden met de oriëntatie en de schaduweffecten van de aanplant, de waardevolle bermvegetatie en wordt er gekozen voor de juiste boom- of plantensoort op de juiste plek.
De gemeente- en OCMW-raad keurde op 22 februari het houtkantenplan goed. Op deze manier mislopen we geen subsidies. Belangrijk: het houtkantenplan wordt enkel uitgevoerd onder voorbehoud van een terreintoetsing, vóór de opstart van de beplanting, waarbij de haalbaarheid met betrekking tot de wettelijke afstandsregels wordt bekeken.
De inbreng en expertise van de landbouwsector is belangrijk. Het bestuur voorziet daarom een overlegmoment op dinsdag 5 maart waar de landbouwers hun vragen, suggesties en bezorgdheden kunnen delen met het Lokaal bestuur. Op 7 maart wordt dit besproken op de milieuraad. Wie graag een persoonlijk overleg wil, kan tijdens de openingsuren terecht bij de milieudienst. Meer informatie over het houtkantenplan vind je op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.