Zes beeldend kunstenaars met een waaier aan expertise zetten dit jaar samen hun schouders onder de uitbouw van de opleiding Beeld in de kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen. Bij uitstek voor het lange-termijntraject voor volwassen leerlingen biedt dit een grote meerwaarde. Het team van de Beeld-docenten van de kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen is verdubbeld, en dat is een bewuste keuze. “Het domein Beeld is een relatief jonge richting binnen onze kunstacademie, maar biedt de mogelijkheid tot echte lange-termijnateliers”, zegt directeur Kristien Van Damme. “We bieden initiaties en ateliers aan voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen is er een volwaardige opleiding. Volwassen leerlingen die dat willen, kunnen hier maar liefst tien jaar lang hun ervaring in de beeldende kunsten ontwikkelen.”
Vanuit dat oogpunt krijgen de vaste docenten schilderen, tekenen en grafisch vormgeven Steven Lemmens, Melanie De Saegher en Siegfried Samuel nu versterking van schilder-filosoof Katelijne De Corte, beeldhouwer Wim van den Bossche en Fab-lab kunstenaar Rik Verhaest. “Ik ben zeer enthousiast over hoe dit team elkaar aanvult en de leerlingen kan begeleiden op hun traject, ieder vanuit de rijke persoonlijke expertise,” bevestigt Kristien Van Damme.
Het beeldatelier voor volwassenen wordt gedoceerd door Katelijne De Corte en Steven Lemmens, ondersteund door ‘vliegend’ docent Rik Verhaest. “We willen een soort experimentenatelier zijn waarin de meeste beeldende technieken aan bod komen”, vertelt Katelijne De Corte. “Tekenkunst, schilderkunst, klei- en andere beeldhouwkunsten, grafische kunst, audiovisuele kunsten, installaties, … het kan allemaal.”
Fab-Lab kunstenaar Rik Verhaest ondersteunt als ‘vliegend’ docent zijn collega’s en de leerlingen bij diverse projecten op maat. Verhaest is gespecialiseerd in ambachten met hedendaagse, soms industriële, technieken zoals frezen en laserprinten die vervolgens worden ingezet in een duurzame artistieke context. Voor verdere ondersteuning in een specifieke techniek kunnen daarnaast ook grafisch vormgever Siegfried Samuel en beeldhouwer Wim Van den Bossche langskomen in het atelier voor volwassen. Op deze manier trekt de opleiding Beeld de artistieke en experimentele registers veel breder open.
Het beeldatelier verwelkomt zowel beginnende als gevorderde kunstenaars. Met een gestructureerd programma achter de hand worden verschillende technieken en materialen aangereikt. Er is zowel aandacht voor kunsthistorische achtergrond als voor actuele stijlen en stromingen, én voor de ontwikkeling van de persoonlijk artistieke visie van de leerling. De Corte: “Het gaat erom dat je weet waarom je een techniek gebruikt. Is die techniek toepassen in je tekening of schilderij een meerwaarde voor wat je wil tonen? Waar ligt je eigen persoonlijkheid en hoe vertaal je die naar je artistieke werk?” Ook de rol van architecturale ruimte is een artistieke factor om te verkennen. “Hoe kan de ruimte waarin je iets tentoonstelt in dialoog gaan met wat je wil creëren? Met een artistiek oog leer je anders kijken naar de wereld én jezelf.”
Waar en wanneer: Elke maandag (18:30-21:50) wordt er lesgegeven in Lede. Elke dinsdag (18:30-21:50) is dat zowel in Lede als Erpe-Mere. Beginners en gevorderden zitten bij elkaar, maar worden elk op hun niveau begeleid. Leerlingen die ingeschreven zijn voor één cursusdag per week maar op een andere dag willen verder werken of aansluiten bij de groep kunnen dat (op voorwaarde dat er afgestemd wordt met de docenten).
Inschrijven: Geïnteresseerden kunnen de hele maand september gratis proefles volgen. Inschrijven kan nog tot 30 september.