Kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen verwelkomt Elke Van Mello als nieuwe docent Radio Maken…

Radio maken aan de kunstacademie? Het kan lang niet overal, maar wel aan de academie van Lede Erpe-Mere Wichelen. De opleiding biedt een unieke samenwerking met Radio Lede en gaat nu haar zesde jaar in. Daarbij verwelkomt ze ook Elke Van Mello als nieuwe docent. Elke Van Mello startte in 2005 als radiopresentatrice bij het toenmalige 4fm. Ze werkte achtereenvolgens bij Q-music, JOE fm (de opvolger van 4fm) en Radio Willy. Vanaf september 2023 maakt ze de overstap naar VRT en hoor je ze op De Tijdloze, een digitaal kanaal van Studio Brussel. Elkes stem klinkt in reclamespots op radio of tv, in documentaires, e-learnings of bedrijfsfilms. Ze doet dubbings voor animatiefilms en leest audioboeken in. Sinds 2015 duikt Elke ook op als actrice (Auwch_, Niet Schieten, Cruise Control, Red Sandra, Lisa, Het Geheugenspel). Als lesgeefster is Elke evenmin aan haar proefstuk toe. Ze geeft les aan de kunstacademie Dil’Arte (Dilbeek) en aan de Peter Benoit Academie (Lennik). In de kunstacademie van Lede Erpe-Mere Wichelen zal ze met Ralph Iliano, hoofdredacteur van Radio Lede, vanaf dit schooljaar de opleiding Radio Maken vorm geven.

De opleiding Radio Maken aan de kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen is al van bij het begin een kruisbestuiving tussen les en praktijk. De wekelijkse lessen (op woensdagavond) gaan door in de studio en de lokalen van Radio Lede. De leerlingen maken kennis met de veelzijdige wereld van radio maken. Nieuws lezen, muziek en geluid, interviewtechnieken, debatteren, redactiewerk, reclamespots, podcasts… Het komt allemaal aan bod en vormt de basis van training in spreektechniek en spreekplezier op maat. Een keer per maand wordt er op zaterdagochtend ook echt uitgezonden.

Hoofdredacteur Ralph Iliano is al van bij de start van de opleiding betrokken. Deze samenwerking is uniek en een win-win voor alle partijen. “De cursisten van de kunstacademie maken gebruik van de infrastructuur van Radio Lede. Het is heel motiverend voor hen om te weten dat zij ‘echt’ op de radio komen met hun werk”, vertelt Ralph. “En ook voor Radio Lede is deze samenwerking een verrijking. In de lessen oefenen de leerlingen niet alleen de basistechnieken van het radio maken, na verloop van tijd komen er ook waardevolle producties tot stand die we met veel plezier programmeren in ons zendschema.”

Voor cursisten die zin hebben om een vaste stem te worden bij de lokale radio is het nadien maar een kleine stap, ze kennen het ‘huis’ al. “We verwelkomen nieuwe medewerkers bij Radio Lede met open armen. Zo is bijvoorbeeld Jol Props bij het team gekomen. Haar boeiende podcast Samen op ons eigen, over diverse vormen van samenwonen en co-housing, was haar eindwerk voor de opleiding. Je kunt de hele reeks vinden op Spotify. Echt de moeite om te beluisteren.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *