De voetbalwedstrijd tussen FC Smetlede en KV Eendracht Winnik van vorige zondag moest noodgedwongen afgelast worden omdat het veld onbespeelbaar was. De regenval van afgelopen dagen zorgde voor één grote modderpoel op de Schildekensstraat. Aangezien de komende dagen nog meer regenval voorspelt wordt, zal het afwachten worden of trainingen en wedstrijden hun verloop kunnen kennen. Hoewel er al heel wat waters zijn door gezwommen tussen het clubbestuur en de gemeente Lede, zijn er maar weinig of geen veranderingen gebeurd om het probleem rond en over FC Smetlede aan te pakken. “Volgens onze informatie werd de wedstrijd op vraag van Winnik uitgesteld omdat het veld onbespeelbaar was”. Vertelt ons Franky Van Gyseghem (de coöperatie) schepen van sport. “Ik denk dat er in het verleden bij dergelijke weersomstandigheden (veel regen) al veel wedstrijden uitgesteld zijn. Dit is volgens mij niet abnormaal. Wij hebben in het verleden al verschillende afspraken gemaakt in overleg met het bestuur van FC Smetlede, om het probleem te bekijken en eventueel aan te pakken maar toveren kunnen wij helaas niet. Stap voor stap en dan komen we er wel”. Aldus de schepen.
“Wat er precies zal gebeuren met trainingen en wedstrijden zal afhangen van de weersomstandigheden. Op korte termijn is aan het terrein weinig te doen. Er was een afspraak gemaakt dat in het tussenseizoen een nieuw tweede terrein zou aangelegd worden waar alle jeugdploegen tot U14 konden spelen of trainen maar het bestuur van FC Smetlede heeft deze on hold gezet met alle gevolgen van dien. Nu snel een oplossing vinden is niet evident. Er ligt elke zondag een kunstgrasveld vrij op het domein de Ommegang in Lede om competitiewedstrijden te spelen in de voor- of de namiddag ,maar geen enkele ploeg komt daar op spelen. FC Smetlede is meer dan welkom. En ivm de kantine kunnen ze een afspraak maken met KVC Jong Lede. Maar dan moeten ze wel praten met elkaar.” Besluit schepen Van Gyseghem.
“Het is zeker niet ons standpunt om te fuseren”. “De problematiek aangaande het voetbalcomplex in Smetlede komt niet uit de lucht gevallen. Ook aan de vorige legislatuur vroeg de club ondersteuning”. begint Stijn Wille (Open VLD) vanuit de oppositie. ” In aanloop naar de verkiezingen in 2018 werd zelfs een debatavond georganiseerd in de kantine, waarin alle partijen aangaven de problematiek te erkennen en beloofden ze er werk van te willen maken. Meteen de reden waarom Open Lede in februari 2019 op de tweede gemeenteraad van de nieuwe legislatuur de vraag stelde naar de geplande aanpak, net als in november 2019. De jeugd van Smetlede traint intussen elke dinsdag op het kunstgras en er kwam nieuwe verlichting op het hoofdterrein, maar van een realistisch en structureel plan van aanpak in samenspraak met de club om het complex te verbeteren is vooralsnog geen sprake: de oprit is een ramp, de nieuwe kleedkamers zijn nauwelijks bruikbaar, de terreinen meer onbespeelbaar dan andersom. Dit lijkt voor een heel groot deel te wijten aan de onzorgvuldige aanpak mbt het RUP zonevreemde recreatie. Blijkbaar is de afgelasting in Smetlede de enige in gans de provincie en lijkt men overal elders geen hinder te ondervinden van het regenweer, enkel en alleen in Smetlede. In zijn reactie lijkt de schepen bijna aan te sturen op een fusie door de twee voetbalclubs op één locatie en in dezelfde kantine te huisvesten. Dat kan natuurlijk een standpunt zijn, maar dat is zeker niet de onze. Men mag niet voorbij gaan aan de sociale rol die FC Smetlede vervult: naast Jong Lede, waar de lat hoog wordt gelegd, is FC Smetlede het enige alternatief voor wie samen met zijn klasgenoten en vrienden in de eigen gemeente wil blijven voetballen. Daarom zijn wij er voorstander van om als gemeente inspanningen te leveren om het sportcomplex in Smetlede in stand te houden en op te waarderen”, aldus een vastberaden Stijn Wille.
Inhaalbeweging voor infrastructuur is snel noodzakelijk. Ook vanuit de oppositie Groen werd in mei van dit jaar al gereageerd over de schrijnende accommodatie van FC Smetlede. “Wie al eens een wedstrijd meepakte van FC Smetlede zal ongetwijfeld beamen dat de infrastructuur (kantine,kleedkamers,…) zijn beste tijd heeft gehad en er schril bij staat in tegenstelling met de moderne installaties op de Ommegang. Het voetbalveld zelf heeft meer weg van een akker en de toegangsweg moet ook dringend aangepakt worden. Het mag duidelijk zijn dat de middenmoter uit derde provinciale D Oost-Vlaanderen, die trouwen ook meer dan 150 jeugdspelers telt, dringend nood heeft aan betere infrastructuur, zowel qua terrein als gebouwen”, aldus Jef Lemmens die op de gemeenteraad van 8 mei aandacht vroeg voor het probleem. “Het is zeker positief dat een nieuwe lichtinstallatie reeds werd goedgekeurd, maar wat ben je met een nieuwe, moderne, LED-verlichting die 50.000 euro kost als het terrein nauwelijks bespeelbaar is”. besluit de voorzitter van Groen Lede.
(Foto: Stijn Wille)