Krakelingenstoet heeft dit jaar “geschreven en gedrukt in Geraardsbergen” als thema…

Op zondag 25 februari 2024 maakt Geraardsbergen zich op voor het eeuwenoude dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand. De Krakelingenstoet heeft dit jaar als thema “geschreven en gedrukt in Geraardsbergen”. Het thema van dit jaar spruit voort uit de succesvolle tentoonstelling rond het Brevier van Geraardsbergen die we vorig jaar in onze stad organiseerden. Dit perkamenten manuscript van meer dan 1700 bladen geldt als een hoogtepunt van de Vlaamse miniatuurschilderkunst. De historica’s uit het Krakelingencomité ontdekten al gauw dat de geschiedenis van onze stad nog heel wat pareltjes op dat vlak telt. Zo beeldt één van de scènes de creatie uit van onze stadskeure van 1068. Een boeiend schouwspel van dierenhuid tot perkament. Ook zijn er onder meer scènes rond Guillebert de Mets, een bekende miniaturist uit Geraardsbergen, en de kantpatronen van de toenmalige zusters van de priorij van Hunnegem.

Om 15.00 uur trekt de historische stoet van Hunnegem (Gasthuisstraat) naar het kruispunt Oude Steenweg/Vesten waar hij ontbonden wordt. Onze reuzenfamilie neemt het voortouw en krijgt het gezelschap van de lokale politieke mandatarissen in historische kledij. Langs het volledige parcours staan verschillende commentatoren die de bezoekers met veel bravoure van de nodige historische duiding voorzien. Hun locatie is te herkennen aan de grote vlaggen van Visit Geraardsbergen. Wie deze geschiedenis liever zelf leest, kan vanaf 14 uur een programmaboekje krijgen. De eerste 750 toeschouwers ontvangen er meteen ook een Krakelingenpin bij.

“Elk jaar opnieuw is Krakelingen een volksfeest waar we met z’n allen lang naar uitkijken. Iedere editie proberen we met een bijzondere insteek een stukje van onze intense geschiedenis te belichten. Met ‘geschreven en gedrukt in Geraardsbergen’ is het Krakelingencomité daar weer in geslaagd. Extra dans en muziek zorgt voor een luchtige toets”, zegt burgemeester en schepen van Cultuur en Erfgoed Ann Panis.

Na de stoet volgt rond 16.45 uur de krakelingenworp op de top van de Oudenberg. De pastoor-moderator en de mandatarissen van het lokaal bestuur drinken visjes en gooien duizenden krakelingen in de menigte. Wie een papiertje in zijn krakeling vindt, wint een gouden krakelingenjuweel.

Om 19.30 uur is iedereen opnieuw welkom op de Oudenberg voor een kom warme soep en een streepje muziek en dans door volkskunstgroep Nele. Om 20.00 uur stipt wordt het vreugdevuur “Tonnekensbrand” aangestoken om de lente te verwelkomen. De (deelnemende) deelgemeenten en omliggende dorpen beantwoorden het vuur met een “Walmkebrand”. Tot slot worden de toortsen aangestoken en door de burgers meegedragen naar de binnenstad waar er verder gefeest wordt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *