Tijdens de Nacht van de Vleermuis op zaterdag 29 augustus kan je kennis maken met de wondere wereld van de vleermuizen. In kleine spleten, kieren en gaten schuilen vele oogjes: vleermuizen! De diepgewortelde vooroordelen tegenover vleermuizen zijn gelukkig stilaan de wereld uit.. We spijkeren ze niet meer aan deuren of ze vormen ze niet langer het ingrediënt van allerlei kwakzalverij. Ondanks hun weinig aaibare uiterlijk krijgt het grote publiek stilaan meer sympathie voor deze schuwe nachtdieren. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze geheimzinnige nachtdieren. We hoeven niet bang te zijn voor deze kleine zoogdiertjes. Ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn helemaal niet agressief of schadelijk.
Ze worden minder direct belaagd door de mens maar blijven toch sterk bedreigd. Het verdwijnen van hun jachtgebieden en van hun zomer- en winterverblijfplaatsen (zoals holle bomen en rustige zolders en kelders) en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn de grootste problemen. In Vlaanderen vind je nog 17 soorten. Elke vleermuis in Vlaanderen is wettelijk beschermd en is daarbovenop een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Zo verorbert een vleermuis bijvoorbeeld per nacht 3000 insecten waaronder veel muggen. Dat is evenveel als hun eigen lichaamsgewicht. Ze zijn dus een belangrijke schakel in ons ecosysteem en bovenal prachtige intrigerende diertjes. Redenen genoeg voor Natuurpunt om vleermuizen en hun bescherming in de schijnwerper te plaatsen tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis.
Iedereen kan op 29 augustus terecht voor een directe, gratis kennismaking met Vleermuizen. Welke vleermuizen je thuis onder de dakpannen en in de spouwmuur aantreft en welke je over het hoofd scheren op de zolders van kerken en kastelen, kom je te weten op de Nacht van de Vleermuis. Maar je leert er ook hoe we vleermuizen kunnen beschermen in de natuur en in onze gebouwen. Bijvoorbeeld door je tuin te voorzien van vlinder- en insectenvriendelijke planten, zo barst je tuin van vleermuizenvoer. Of door je huiskat voor de nacht nog eten te geven, zodat er ‘s nacht geen vleermuizen op haar menu staan. Je kan vleermuizen onderdak geven in een vleermuizen nestkastje op een zonnige plek en of het gebruik van pesticiden beperken.
Natuurpunt Afdeling Aalst nodigt u i.s.m. de stad Aalst uit voor een avond vol vleermuizen in de Gerstjens op zaterdag 29 augustus vanaf 20.00 uur aan de ingang van de Gerstjens, einde Gerstenstraat te Erembodegem-Aalst (Denderbrug Erembodegem is nog afgesloten voor autoverkeer ! ). U kan eerst een korte vleermuizen film bekijken in een informatietent, terwijl de kinderen zich kunnen laten schminken in Batman. JNM zorgt voor een speciaal kinderprogramma. Daarna gaat u op stap voor een levendige ontmoeting met vleermuizen tijdens een korte donkere bewegwijzerde boswandeling door de Gerstjens. Ervaren vleermuisgidsen vangen met speciale batdetectors de vleermuis geluiden op en kunnen zo zeggen welke soorten er rondfladderen. Ze vertellen u alles over de speciale levenswijze van vleermuizen. We bezoeken hun verblijfplaatsen in holle bomen en ijskelders. Op het eind van de wandeling kan u aan het Bat-café proeven van een speciale gratis vampieren cocktail. Informatie over vleermuizen en materiaal om hen te beschermen vindt u in onze Bat-winkel. Ondertussen proberen we u met behulp van lichtvallen de geliefde prooi van vleermuizen te tonen : mooie nachtvlinders. Vergeet niet om waterdichte schoenen en een zaklamp mee te brengen.