Komen er op de site van de gewezen Sint-Jozefschool in Vlierzele twintig sociale woningen?…

Onlangs kocht de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek uit Aalst de gebouwen van de gewezen Sint-Jozefschool in de Oordegemstraat in Vlierzele op. Er zouden plannen gesmeed worden om de oude schoolgebouwen met de grond gelijk te maken en er een wooncollectief te bouwen met twintig entiteiten. Voorlopig zit alles nog in een wedstrijdontwerp en er werden nog geen vergunningen ingediend tot afbraak en vooral tot het bouwen van deze woningen. Toch kan men via het AiT architectenbureau uit Zottegem de voorontwerpen van dit project al gaan bekijken.

Bouw door de Zusters Maricolen. Het waren de de Zusters Maricolen uit Sint-Gillis-Dendermonde die in 1885 het initiatief namen om te Vlierzele een katholieke meisjesschool op te richten.Toenmalig pastoor Jos Anseau startte de bouw van een kleine school op de wijk Muizenhoek. Het gebouwtje dat werd opgetrokken op grond van de familie Blom-Van der Meerssche en werd verder voltooid door E.H. August Simons. Al vlug werd het gebouw te klein voor de zusters die een klein deel van het schoolgebouw als woonst hadden ingericht. In 1887 besloten ze te verhuizen naar een beter geschikte woning in de Oordegemstraat, eveneens eigendom van de familie Blom. Daar groeide de school verder uit tot een volwaardige basisschool met kleuterafdeling. Generaties lang liepen Vlierzeelse meisjes er school en de Zusters Maricolen werden een verwezenlijk deel van de dorpsgemeenschap. In 1970 werden alle zusters teruggeroepen naar het klooster te Lede. Op dat moment bestond het onderwijzend personeel uitsluitend door leken onder leiding van directrice Denise Van Der Donckt. De school werd geleid door de parochie en begon ook met onderwijs voor jongens en kreeg de naam Sint-Jozef. Begin deze eeuw werd een vzw opgericht die de school in Vlierzele samen met een wijkschooltje te Impe bestuurde. In 2018 ontstond ruzie binnen dat bestuur en gingen beide afdelingen hun eigen weg. De Vlierzeelse afdeling werd toegewezen aan het Sint-Lievensinstituut en werkte daarop tot 2018 verder onder de naam ‘De Berentuin’.

Sluiting Sint-Jozefschool. In september 2018 moest de Sint-Jozefschool noodgedwongen zijn deuren sluiten omdat er geen enkele leerling meer kwam opdagen. Al kreeg de school nog een genadejaar, maar zonder leerlingen lukte dit niet. De concurrentie met de gemeentelijke basisschool in de wijk Uilebroek werd ieder jaar groter en groter. Beide scholen moesten in dezelfde vijver vissen waardoor het moeilijker werd om leerlingen aan te trekken. In het laatste schooljaar telde de school amper 17 leerlingen, waaronder 11 kinderen, verdeeld over twee kleuterklassen. Vier leerlingen in de eerste graad en slechts twee in de tweede graad. De school richtte zijn pijlen op de kleuterafdeling. Maar om te kunnen starten moesten ze minimaal 25 kleuters hebben maar zelfs dat lukte niet eens. Geen enkele leerling kwam aan de start van het nieuwe schooljaar waardoor de school definitief zijn deuren moest sluiten. Ondertussen staat de Sint-Jozefschool zes jaar leeg en staat ze verlaten en verkommerd bij.

Plannen bouw 20 sociale woningen. Ondertussen werden de schoolgebouwen te koop gezet en werd de site aangekocht door de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek. Zij willen er nu twintig sociale woningen gaan bouwen. De totale waarde van de aanbesteding zonder BTW zou liggen op 18.000.000 euro. Er werd onderzoek gedaan naar een maximale woonverdichting op een voormalige schoolsite. Daarbij was de context bepalend voor de configuratie. Het ontwerp is gebaseerd op ‘casa di ringhiera’ of het relinghuis. De gemeenschappelijke circulaties en toegangen zijn gecentreerd rond een binnentuin met passerelle op verschillende niveaus. De gaanderijen zijn breed, vormen een plaats voor ontmoeting en stimuleren de sociale cohesie. Via de centrale binnentuin heeft iedereen toegang tot de achterliggende gemeenschappelijke boomgaard. Alle woningen hebben een terras en interessante zichten en lichten (oriëntatie). Het ontwerp past perfect in de omgeving: aan de ene zijde sluiten ze aan tegen een wachtgevel, aan de andere kant is er een bouwvrije strook naar de pastoriewoning die achteruit geschoven is ten opzichte van de straat. De centrale ronde inkompoort verwijst naar de voormalige schoolpoort en is een groot uitnodigend gebaar aan de straatzijde naar de binnentuin en de verticale circulatie.

Wij probeerden zowel de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek als  AiT architectenbureau uit Zottegem te contacteren, met de vraag of deze plannen al concreet waren, hoeverre deze al stonden en of er al in de nabije toekomst of voor dit jaar bouwplannen zouden zijn maar geen van beide reageerde op onze oproep.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *