We hebben allemaal spullen die we niet (meer) gebruiken. Een leren jasje dat we 10 kilo geleden kochten, een kerstcadeau dat al jaren in de kast woont, een waterkoker die meekwam met een lief of een bak vol speelgoed van de kinderen … die ondertussen het huis uit zijn. Omdat goede spullen een zinvol tweede leven verdienen, nodigt de Kringwinkel iedereen uit om op 23 maart afscheid te nemen van één ding. Dat kan je die dag afgeven in een Geefpunt van een Kringwinkel in je buurt. Daarmee sla je drie vliegen in één klap: je ruimt op, je geeft door en je verschaft zinvol werk. Waarom 23 maart een bijzondere dag wordt? Hopelijk wordt het voor heel wat mensen een eerste trip naar een Kringwinkel die smaakt naar meer.
Eén ding maakt een groot verschil. De eerste stap is altijd de meest spannende. Om mensen over de streep te trekken, is een klein duwtje nodig. Daarom organiseert de Kringwinkel de ‘Grote Geefdag’. Die moet nieuwe instroom van gevers, kopers en spullen opleveren. Want ook al draait de motor goed, er kan nog heel wat bij. Dat het geven van één enkel ding mee een groot verschil maakt, volg je op de website www.grotegeefdag.be. Daar vind je terug hoeveel dingen er geschonken werden tijdens de Grote Geefdag. Je komt er te weten hoeveel spullen door de medewerkers gesorteerd werden – en daarmee van de afvalberg gespaard bleven. Leuke bijvangst: tijdens de Grote Geefdag zullen fantastische dingen landen in de Kringwinkels. Dat wordt een extra reden voor iedereen om ook later nog eens langs te komen.
Ilse Top, van Kringwinkel Stroom in Aalst: “Bij Stroom werken 130 mensen. Zij maken deel uit van een groep van 6151 enthousiaste collega’s in Vlaanderen. Het werk dat we samen verzetten is niet niks. We zamelden in 2023 met zijn allen 85.362 ton goederen in waarvan 40.385 ton opnieuw gebruikt of verkocht werd. Aan zo’n 7 miljoen klanten: dat is een gemiddeld hergebruik van 6 kilo per Vlaming. Dat zijn ronkende cijfers, maar er is nog veel marge om het nog beter te doen. Daarom pakken we uit met De Grote Geefdag. We zijn er klaar voor, dus bij deze aan iedereen in de buurt: kom maar af!”
Kringwinkels staan voor sociale tewerkstelling: onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. Kringwinkel biedt jobs, opleidingen en toekomstperspectief aan mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Aandacht voor het milieu: Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht. www.kringwinkel.be.