Koks en keukenmedewerkers WZC Denderrust besproken de maaltijdproblematiek bij personen met dementie…

Op donderdag 21 september jongstleden kwamen de koks en keukenmedewerkers samen, en dit op werelddementiedag om de maaltijdproblematiek bij personen met dementie te bespreken. Plaats van afspraak was Zorgcampus Denderrust in Herdersem, zo kon er na het overleg ook kennis gemaakt worden met de nieuwe zorgcluster en met de vernieuwde keuken. Vorig schooljaar werd met de afdeling Voeding op het VTI van Aalst een project opgestart rond de maaltijdproblematiek bij dementie. Het project wil graag de maaltijdproblematiek bij dementie wat meer onder de aandacht brengen en dat vooral bij koks en koks in opleiding. Het zijn de koks die de maaltijden bereiden voor deze doelgroep. Zij maken deel uit van een heel team dat de maaltijden en de voeding van personen met dementie moet opvolgen en verzorgen.

Begin vorig schooljaar was er een overleg met Jan Steyaert van het Vlaams Expertisecentrum Dementie en met een vertegenwoordiging van de Oost-Vlaamse Vereniging van Grootkeukenkoks vzw. (Jurgen Eeckhout en Geert Schepens) Beiden hebben hun medewerking toegezegd aan dit project. Ook CERA heeft financiële steun toegezegd aan dit project. 

De leerlingen kregen in een eerste fase al uitleg over voeding bij hoogbejaarden en dementie. Op 22 maart 2023 kregen ze uitleg over fingerfood, maaltijden met aangepaste texturen en hulpmiddelen in WZC Denderrust in Herdersem. Ze maakten daar ook kennis met personen met dementie in hun leefgroep.

Er zal een brochure worden samengesteld met een hele resem tips om de maaltijden bij dementie beter onder de aandacht te brengen. In deze brochure gaan we aangepaste recepten met bijhorende foto’s opnemen, een deel van de betrokken leerlingen en een deel recepten van woonzorgcentra uit de ruime omgeving van Aalst. Hiervoor doen we een beroep op de keukenteams van de woonzorgcentra die zich elke dag inspannen om lekkere, voedzame en aangepaste maaltijden te voorzien. De deelnemende woonzorgcentra zijn: Denderrust uit Herdersem, Markizaat uit Lede, De Hopperank, Sint-Job en Mijlbeke uit Aalst, Ter Leen uit Herzele, Sint-Jozef uit Haaltert, Meredal uit Erpe-Mere en De Gerstjens uit Erembodegem.

De apotheose wordt voorzien op dinsdag 14 mei 2024, dan zullen de leerlingen in verschillende WZC enkele gerechten klaarmaken in samenwerking met de koks ter plaatse en zal de brochure officieel worden voorgesteld.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *